Soud s Rathem bude pokračovat v červenci, nová advokátka potřebuje čas

Středočeský krajský soud odročil hlavní líčení v údajné korupční kauze bývalého hejtmana a poslance Davida Ratha na červenec. Nově ustanovená obhájkyně někdejšího politika Marcela Ondřejová totiž požádala o delší lhůtu na prostudování kauzy. Advokátku ex offo vybral soud Rathovi v úterý.

David Rath se před závěrečnými řečmi u soudu projednávajícího obžalobu jeho a Lucie Novanské, která se týká korupce a manipulace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji, rozhodl vyměnit své obhájce. Rošáda ale skončila tak, že dostal advokátku přidělenou. Marcela Ondřejová sice úkol neodmítla, v dohledné době však řeč nebude mít připravenou. „Mně řekla, že denně od rána na soudu studuje spis a vidí to tak na devadesát dní intenzivní práce,“ sdělil David Rath Mladé frontě DNES.

Soud, který podle původního harmonogramu již měl být u konce, nakonec rozhodl, že hlavní líčení odloží na 13. červenec. Hlavní líčení mělo původně pokračovat 2. června závěrečnou řečí Rathovy obhajoby. Podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové musí ale nová advokátka projít 31 000 stran spisu, několik tisíc stran příloh a zhruba 60 hodin odposlechů. „Při takovém rozsahu spisového materiálu nelze předpokládat, že by ustanovená obhájkyně ani při vynaložení maximálního úsilí mohla spis ve lhůtě necelých tří týdnů nastudovat,“ uvedla mluvčí.

Ke zdržení přispělo Rathovo zranění, kdy byl po pádu z kola v nemocnici. Když soudní znalec po dvou týdnech zpochybnil, že by se Rath stále nemohl účastnit jednání, rozhodl se obžalovaný bývalý hejtman, ministr a poslanec vyměnit svého obhájce. Jeho nový advokát se ale vzápětí z případu stáhl, sám označil dohodu s Davidem Rathem za nedorozumění, obžalovaný bývalý politik naopak hovořil o „hře“ rodiny Pacovských – advokátův synovec Robert Pacovský je v případu soudcem. To ale oba odmítli.

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně bral milionové úplatky, policie ho zadržela s krabicí se sedmi miliony korun. Rath obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat díky kontrole úřadů. Hrozí mu až 12 let vězení, Jirát navrhuje nejméně devítiletý trest a propadnutí majetku.

Kauza Rath přehledně