Bývalý správce VZP půjde kvůli protonovému centru před soud

Praha – Za připravovanou smlouvu s protonovým centrem v Praze půjde před soud bývalý nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonín Pečenka. Smlouvu o smlouvě budoucí podle obžaloby uzavřel bez výběrového řízení a bez vědomí ministerstva. Státní zástupce na něj podal obžalobu pro pokus o zneužití pravomoci veřejného činitele, Pečenka však odkazuje mj. na audit, kterým smlouva prošla. Protonové centrum potom poukázalo, že žádnou smlouvu s VZP nemá.

Antonín Pečenka, který byl v roce 2006 náměstkem ministra zdravotnictví a současně ho tehdejší ministr David Rath ustavil nuceným správcem VZP, připravoval se společností Proton Therapy Centre Czech smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče. Výsledkem byla smlouva o smlouvě budoucí, za kterou nyní žádá státní zástupce pro Pečenku trest. Podle připravovaného kontraktu mělo protonové centrum každoročně dostávat miliardu za léčení 1600 klientů VZP. Obžaloba však tvrdí, že smlouvu o smlouvě budoucí Pečenka neprojednal na ministerstvu a neuspořádal výběrové řízení.

Antonín Pečenka
Zdroj: ČT24

Že by byla smlouva nevýhodná, Antonín Pečenka odmítá. Odkázal na právní audit, kterým prošla. Protonové centrum se potom nad obžalobou podivilo vzhledem k tomu, že konečný kontrakt nikdy nezískalo. „Celá kauza je zajímavá tím, že je obviněn z toho, čeho se dnes VZP domáhá,“ upozornila ředitelka pro strategii pražského protonového centra Iva Taťounová. Pojišťovna totiž po Pečenkově odchodu odmítla přistoupit na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí a poté uspěla ve sporu o její platnost. Správní rada VZP poté schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, což centrum odmítlo. Naopak zvýšilo ceny za péči o klienty VZP – za jedno záření požadovalo nejprve 39 tisíc korun, letos již 55 tisíc korun. Loni však VZP oznámila, že kvůli sporům začne své klienty posílat na protonovou léčbu do Mnichova.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Funguje od prosince 2012, jeho vznik si vyžádal 3,5 miliardy korun. Má smlouvy s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou, Oborovou zdravotní pojišťovnou a nově podle Taťounové také se Zdravotní pojišťovnou Škoda. Ostatní zaměstnanecké pojišťovny o ní vyjednávají.

Protonová léčba je doporučena pro léčení nádorů hlavy, krku, mozku a centrální nervové soustavy, nádorů v páteři, rakoviny prostaty, lymfomů a nádorů u dětí. Metoda protonového záření je vysoce přesná a šetrná, podle kritiků však také drahá.