70 % klíšťat je v těchto dnech připraveno napadnout

Na sedmý z deseti stupňů stoupá v těchto dnech riziko napadení klíštětem. V aktuální předpovědi to uvedl Český hydrometeorologický ústav. Při pobytu v přírodě by se lidé měli chránit repelentem a mít světlejší oblečení. Nejlépe by se člověk ale měl hustějším porostům přímo vyhýbat.

Kvůli klíšťatům by se dnes měl člověk vyhýbat hustějším porostům (zdroj: ČT24)

Pokud dosáhne stupnice varování před klíšťaty sedmičky, podle Rastislav Maďar Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu to v podstatě znamená, že je aktivních sedmdesát procent klíšťat, která jsou připravena napadnout člověka. „Čím je aktivnější, tím výš putuje v porostu bylin a travin a číhá,“ uvedl Maďar. Když varování dosáhne stupňů devět a deset, člověk by už vůbec neměl volně vstupovat do smíšených nebo listnatých lesů a rizikových míst. Aktuální varování není v polovině dubna nečekané, v jarním období je to standardní, nyní posílené vysokými teplotami.

Česko se potýká s největším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě. „Naše příroda je pro ně ideální. Hodně vysoké vegetace, neudržované, hodně vlhkých míst, vodních toků,“ zmínil Maďar. Vliv má pak i teplota. Klíšťata tak zasahují do všech krajů v republice, i když za historická ohniska klíšťové encefalitidy označil Maďar jižní Čechy a Jesenicko. Problém je ale s nízkou proočkovaností, která je u české populace na 23 procentech. „Rizikové oblasti v jiných zemích si dokážou proočkovat. Zářným příkladem je Rakousko, kde alespoň jednu dávku má 90 procent populace,“ dal Maďar příklad s tím, že tomu odpovídá i statisticky nižší výskyt nemoci.

Klíšťata by se dala hubit, použitelné je to jenom v malém měřítku. I když je klíště roztoč, a ne hmyz, existují insekticidy, které deklarují účinek na klíšťata. Člověk ho může použít třeba na svém pozemku. „Plošné užití v přírodě ale není možné,“ dodal Maďar.

O víkendu už nebezpečí začne mírně klesat a ČHMÚ předpovídá stupeň aktivity šest.

Vydáno pod