Michaláková se v Norsku po roce viděla s mladším synem

Praha/Oslo - Češka Eva Michaláková, které norské úřady odebraly děti, se dnes odpoledne v Norsku po roce setkala se svým mladším synem. Starší chlapec na schůzku nedorazil a matka bude usilovat o další setkání. Podle lednové dohody se sociálními pracovníky má syny vidět dvakrát ročně po 15 minutách. Pokud si to děti přejí, může trvat schůzka déle.

Michalákovou si po 14:00 vyzvedla sociální pracovnice na nádraží ve městě Drammen. Převezla ji na místo, kde se setkání konalo. Se synem pak matka strávila zhruba hodinu a půl. Hráli si s legem, kreslili obrázky a četli si z knížky. Na šestiletého Davida, který chodí do první třídy, matka mluvila norsky a občas používala česká slova. Starší Denis na setkání nepřišel. Důvodem je podle sociálních pracovníků to, že po schůzce negativně reaguje, uvedla matka.

Podle ní se tak ale porušila dojednaná pravidla. Podle lednové dohody totiž měla vidět oba syny současně. Bude proto požadovat další termíny. Loni se s chlapci viděla jen jednou, a to v březnu. Druhé setkání se už neuskutečnilo. Řekla, že dnešní schůzku jako náhradu za minulý rok nevidí, když mohla být jen s jedním synem. Také letos by se měly konat dvě schůzky.

Norové děti odebrali před čtyřmi lety

Bratry Michalákovy odebrala norská služba pro ochranu dětí Barnevernet v roce 2011 kvůli podezření na jejich zneužívání. Oba rodiče vyšetřovala policie, ale vyšetřování zastavila. Matka však přiznala, že syny výchovně plácla, což je v Norsku zakázáno zákonem. Totéž podle ní dělal její bývalý manžel. „Dělal to samé, co já: když děti zlobily, tak je plácnul přes zadek,“ popsala již dříve Eva Michaláková.

Děti se rodičům nevrátily, naopak v únoru 2012 zbavily norské úřady Michalákovy práva na péči a každý z bratrů žije v jiné pěstounské rodině. Matka dětí neuspěla se stížnostmi u norských soudů ani Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. S manželem se rozvedla, uvedla, že kvůli tlaku norských úřadů, které přislíbily, že jí v takovém případě děti vrátí. Otec dětí v průběhu soudních řízení snahu vzdal, na rozdíl od matky se proto s dětmi vůbec nesmí vídat.

Ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán před nedávnem v Událostech, komentářích prohlásil, že situace v případě bratrů Michalákových byla tak závažná, že pokud by si české orgány daly s kauzou podobnou práci jako Norové, rozhodly by stejně. S norskou stranou jednal na začátku měsíce; dostal příslib, že by se děti mohly učit česky a v češtině by také mohla probíhat setkání matky s dětmi. K tomu došlo právě dnes.