Podezření ze zneužití dětí happy end nemívá

Nýrsko - Českem otřásá příběh nepotvrzeného pohlavního zneužívání s tragickou tečkou, kdy otec podezřelý ze zneužití svých dětí spáchal sebevraždu. Tragédie muže z Nýrska otřásla nejen obyvateli malého západočeského města. Případ se navíc objevil v momentě, kdy ve společnosti rezonuje bitva české matky o dva syny v Norsku. Oba případy spojuje podezření na zneužití dětí předškolního věku otcem, v obou případech tak mělo hlavní roli sehrát svědectví malého dítěte. Pro odborníky je toto jeden z nejtěžších úkolů, výpověď totiž nesmí přecenit, ale ani podcenit. Případy přiblížil pořad 168 hodin.

V obou případech hrála hlavní roli výpověď dítěte ve věku pěti až šesti let. „U pětiletého dítěte je možné navázat verbální kontakt a je možné slovně si vysvětlit, co se děje. Při vyšetřování podezření z těchto trestných činů u nás a v mnoha zemích policie používá také figuríny,“ uvedla prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

Obě děti se měly svěřit cizímu člověku, což dle odborníků není nic výjimečného. V Norsku učitelce ve školce a pěstounce, v Nýrsku speciální pedagožce. „Není to jen výpověď toho dítěte. Je to technicky velmi náročné vyšetření, které není samozřejmě jednorázové, je opakované. Zahrnuje i další a další osoby spojené s tím podezřením,“ vysvětlil dětský psychiatr Petr Pöthe.

Norská policie podezření nepotvrdila i ta klatovská případ nakonec odloží. Klatovští kriminalisté samozřejmě v prověřování pokračují, aby zjistili, zda k trestnému činu došlo, či nikoliv. Věc bude v každém případě odložena, a to buď proto, že se trestný čin nestal, anebo proto, že trestní stíhání zemřelého je nepřípustné.

Českem otřásá další příběh nepotvrzeného pohlavního zneužívání (zdroj: ČT24)

Kauzy se od sebe i zásadně liší. Tím, že se odehrávají každá v jiné zemi. A hlavně tím, v jaké. Norové případ vůbec nekomentují, mnohem víc tak chrání soukromí dětí. Češi jsou výrazně sdílnější.  Případu Michaláková proto pozornost nevěnují ani norská média. Matka se svou verzí příběhu uspěla až u nás. Češi jsou od počátku zásobeni i podrobnostmi nýrského případu. Matka trvale vystupuje na obranu partnera a zveřejňuje detaily z případu. „Ty děti se můžou stát terčem posměšků šikany. Kamkoliv půjdou, někdo si to na ně může najít a ony s tím nebudou moct vůbec nic dělat,“ myslí si psychiatr Pöthe.

Nýrsko: Podezření ze zneužití vedlo k sebevraždě otce

Milující otec, který se o své dvě malé dcerky pečlivě staral - tak popisují Vlastimila K. příbuzní. Údajnou domácí pohodu ale ukončila tragédie, za kterou stálo podle rodiny nepodložené a banální podezření otce z pohlavního zneužívání. „Vůbec jsem to nechápala, co se to kolem nás děje a proč se to stalo. Věřím svému příteli, že je nevinný a že je to celé nedorozumění,“ uvedla matka údajně zneužívaných dívek.

Vše začalo loni v listopadu. Matka sháněla pro starší pětiletou dívku odbornici na logopedii. Kontaktovala tehdy speciální pedagožku Dominiku Bezděkovou. Ta s dívkou řešila především jiný problém. „Šlo o to, že holčička měla problémy komunikovat s dospělými,“ řekla speciální pedagožka. Ta se s dívkou údajně snažila navázat přátelský kontakt. Pomocí otázek a obrázků, které dívka malovala, chtěla zjistit, co ji trápí. Bezděková pojala podezření na zneužívání. Obrátila se pro konzultaci na dva psychology a poté upozornila soudní znalkyni Ivanu Holubcovou. Ta její podezření potvrdila a kontaktovala policii. „Tam bylo projektivní metodou, kdy dítě promítne postavy svých blízkých do obrázků, vysoce názorně znázorněno seznamování s pohlavními orgány nevhodným způsobem,“ uvedla soudní znalkyně Ivana Holubcová.

V polovině ledna nabraly události spád, začalo policejní prověřování a soud nařídil, že děti nesmějí být ve společné domácnosti ani v kontaktu s otcem. Ten neměl kam jít, proto se k tetě a strýci odstěhovaly dcerky. V noci z minulého čtvrtka na pátek se Vlastimil K. oběsil v malém parku na sídlišti, nedaleko domu, ve kterém rodina bydlela.

Oba případy líčila česká média zpočátku emotivně a převážně ve prospěch tvrzení obou matek, které podezření v rodině odmítají. U nýrského případu se negativní dopad takové publicity projevuje už teď. „Jsem mediálně pranýřovaná. Lidé mi píší vrahu, máš na rukou krev. Vybízejí mě k sebevraždě…přesto nemohu říci to, co vím,“ řekla speciální pedagožka Dominka Bezděková.

Vydáno pod