17. listopadu zadrželi aktivistu van Gemunda a nyní mají problém

Praha – Policisté, kteří před shromážděním při odhalení pomníku na pražském Albertově 17. listopadu zadrželi aktivistu Otakara van Gemunda, teď mají čelit kázeňskému řízení. V odpovědi na interpelaci poslankyně Jany Černochové (ODS) to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Na zásah policistů proti van Gemundovi i proti dvojici demonstrantů v Krnově se ptala poslankyně Jana Černochová (ODS) během interpelací na členy vlády. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) nebyl tehdy přítomen, takže odpověděl písemně. Uvedl, že se zasahujícími policisty u Albertova by nyní mělo být vedeno kázeňské řízení. Upozornil na to portál Česká justice. „O van Gemundovi, který je známým občanským aktivistou, si lze myslet cokoli. Forma protestu, kterou zvolil, však nebyla nijak nezákonná, a nebyl tedy důvod k tomu, aby policie jednala uvedeným způsobem,“ řekla jedenáctého prosince 2014 v Poslanecké sněmovně Černochová. 

Pokud padne kázeňský trest, mohli by je napomenout, mohli by jim odejmout služební hodnost nebo by jim mohli snížit základ platu o čtvrtinu na dobu tří měsíců.

Případ aktivisty Otakara van Gemunda vzbudil pozornost, protože si zvládl zásah policistů natočit a pak umístit na internet. Jeho zadržení na Albertově zdůvodňovali policisté obavou z výtržnosti během shromáždění. Van Gemund upoutal pozornost o měsíc dřív, když v první polovině října spolu s dalším aktivistou z hnutí Pražský Majdan protestoval s obnaženou a popsanou horní částí těla na tiskové konferenci vlády, a to proti jejímu postupu vůči Ukrajině.