Senát zvolí členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Praha – Senát dnes bude volit členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Poslanci budou vybírat sedm členů z pěti desítek kandidátů, které jim navrhli různé organizace, politické strany i prezident Václav Klaus.

Členové rady se budou volit podle předem daného klíče. Jednoho horní komora parlamentu vybere z kandidátů prezidenta. Klaus navrhl jediného člověka – předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždu Kavalírovou.

Další dva členové vzejdou ze čtyř kandidátů politických stran přítomných v parlamentu. Strana zelených senátu jako kandidáta navrhla bývalého ministra životního prostředí Ivana Dejmala, ČSSD historika, archiváře a bývalého poslance Vladimíra Cisára, ODS rektora Masarykovy univerzity v Brně Petra Fialu a lidovci děkana Filozofické fakulty UK Michala Stehlíka. Komunisté nenominovali nikoho, protože se vznikem ústavu nesouhlasí.

Zbývající čtyři členy rady senátoři zvolí z návrhů od spolků odbojářů a bývalých politických vězňů či občanských sdružení a společností, které se věnují zkoumání historie, archivnictví, vzdělávání nebo ochraně lidských práv.

Do rady se nemůžou dostat bývalý členové předlistopadové komunistické strany nebo příslušníci StB a jiných bezpečnostních složek. Senátní komise kvůli tomu už dříve z kandidátů vyřadila profesora Jána Mlynáryka, kterého KSČ vyloučila za publicistickou činnost v letech 1968-69.

Ústav se bude věnovat shromažďování, zpřístupňování a zkoumání materiálů z období komunismu a nacistické okupace českých zemí. Fungovat by měl od února 2008. Jeho sedmičlenná rada bude mít na starosti plán činnosti ústavu nebo jmenování jeho ředitele.

Naděžda Kavalírová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod