Odklad pasů s otisky prstů senátoři projednali, čeká je diskuse o komunistických symbolech

Praha - Senát schválil odklad zavedení pasů s otisky prstů. Podpořila také novelu o sdruženích, pracujících s dětmi a mládeží. Projednávat by měl také zákaz propagace komunismu nebo petici proti diskriminaci obyvatel venkova.  Na programu schůze je i vládní návrh týkající se autorských poplatků pro hoteliéry.

Vydávání pasů s otisky prstů mělo původně začít už 1. května, ale vláda podala návrh na jeho odložení na 1. duben příštího roku, který dnes Senát podpořil. Ministr vnitra Ivan Langer senátorům zopakoval, že příčinou není nepřipravenost České republiky, ale problémy na straně unie.

Novela, kterou dnes schválil Senát, podporuje sdružení, jež pracují s dětmi a mládeží. Zařazuje sdružení dětí a mládež mezi ty organizace, jimž může veřejná správa poskytnout státní nemovitost k bezúplatnému užívání a nemusí po nich chtít běžný komerční nájem.

Propagace komunismu, nacismu a jejich symbolů by měla být podle návrhu novely trestního zákona stíhána. Stávající zákon je podle tvůrců novely příliš obecný a soudy ani policie možnost postihovat levicový extremismus moc nevyužívají. Při jeho schvalování v Senátu lze očekávat vášnivé diskuse mezi politickými stranami.

Zatímco sněmovna chce, aby autorské poplatky, které musí hoteliéři odvádět, se zmírnily, senátoři nejspíše navrhnou, aby hoteliéři a další podnikatelé mohli spíše ušetřit na koncesionářských poplatcích.