Lidovci privatizaci zdravotních pojišťoven zatím podpořit nechtějí

Praha - Celé dopoledne jednaly v Poslanecké sněmovně kluby Strany zelených a lidovců. Expertní týmy už ministr Julínek o své reformě přesvědčil. Rozhodující ale bude výsledek jednání špiček vládních stran, které nyní změny ve zdravotnictví řeší v Kramářově vile. Předseda křesťanských demokratů Jiří Čunek prohlásil, že lidovci pro jednu z norem - privatizaci pojišťoven - hlasovat ve sněmovně nebudou. Stát prý na jejich transformaci není připraven.

Návrh ministra Julínka, aby zdravotní pojišťovny byly převedeny na akciové společnosti, je pro lidovce stále neakceptovatelný. „Pro nás je nepřijatelná privatizace pojišťoven, k té jsme se nikde nezavázali,“ prohlásil po jednání klubu Čunek.

Julínek očekává od lídrů ODS, KDU-ČSL a Strany zelených doporučení pro přípravu paragrafovaného znění sedmi reformních zákonů, jejichž věcné záměry ve středu posoudí kabinet. Ministr chce do června dát zákonodárcům texty norem, které mají od roku 2009 reformovat české zdravotnictví.

Expertní komise se zatím částečně dokázala shodnout na vzniku univerzitních nemocnic. Mají být neziskové. Zákon o neziskových organizacích, kam by patřily i některé nemocnice, má vypracovat ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministryní pro menšiny a lidská práva Džamilou Stehlíkovou. Menší koaliční strany také prosadily, aby zisky z transformace šly zpět na vědu a výzkum a nezískal je nikdo jiný.

Lidovci měli výhrady i k normě, která má upravit potraty a umělé oplodnění. Ministr Julínek jim proto dnes slíbil, že u zmíněných problémů k žádnému posunu nedojde. Premiér Topolánek menší koaliční partnery upozorňuje: „Pokud nebudou koaliční partneři naplňovat koaliční smlouvu, tak vláda skončí.“

Den před koaliční schůzkou se veřejnost dozvěděla, jak to Julínek myslí s privatizací zdravotních pojišťoven. Podle záměrů ministerstva by VZP měl vlastnit stát, akcie ostatních by v aukci získali soukromí vlastníci. Privatizace by mohla každému pacientovi přinést zhruba dva a půl tisíce korun.

Lidovcům a zeleným se zatím podařilo změnit návrh na přerozdělování zisku z privatizace. Podle Julínka mělo jít po dobu pěti let 15 procent zpět do pojišťoven. Zbylou část měli získat pojištěnci. Po dohodě koaličních stran bude přerozdělování ale platit neomezeně.