ČSSD podá vlastní návrh zmírnění zdravotních poplatků

Praha - Sociální demokraté podají vlastní návrh na zmírnění poplatků ve zdravotnictví. Platit by je podle něj neměla mládež do 18 let, důchodci a sociálně slabé vrstvy obyvatel s příjmy do dvojnásobku až trojnásobku životního minima. Současně ale bude ČSSD nadále usilovat o úplné zrušení poplatků. Na dnešní tiskové konferenci to řekl místopředseda poslanců ČSSD a její stínový ministr zdravotnictví David Rath.

V pozdější tiskové zprávě předseda ČSSD Jiří Paroubek ještě potvrdil slib ČSSD, že „jakmile se vrátí do vládní pozice, prosadí zrušení celého systému poplatků za léky a zdravotní péči“.

Návrh na zmírnění poplatků má sociální demokracie podle Paroubka připravený. „Já bych na nic nečekal,“ řekl dnes k jeho předložení. Ústavní soud totiž nyní posuzuje návrh ČSSD na zrušení poplatků ve zdravotnictví. Minulý týden kvůli tomu vyslechl premiéra Mirka Topolánka a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (oba ODS). Poté jednání odložil na neurčito.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek je přesvědčen, že soud rozhodne v příštích dnech, nejvýše týdnech. Pokud plně nevyhoví návrhu, ČSSD proti nim bude dále bojovat legislativní cestou, dodal.

Podle Paroubka je ale zbytečné čekat. Argumentoval zdlouhavostí legislativního procesu. „Stejně se bude nejprve návrhem zabývat vláda,“ uvedl. Sociální demokraté také počítají s tím, že kabinet jejich návrh zamítne. „Ve veřejnosti panuje takové napětí, že je to nutné řešit,“ dodal.

Spory kvůli zmírnění poplatků panují i mezi koaličními stranami. Například místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová navrhla osvobodit od jejich placení novorozence, ale dnes se rozhodla stáhnout tento návrh z programu nadcházející schůze sněmovny. Chce tak dát vládním stranám možnost, aby se do příštího zasedání dolní komory shodly na společném koaličním návrhu změn v systému zdravotních poplatků.

„Zřejmě na ni poslali inkvizici,“ komentoval rozhodnutí Šojdrové Rath. Koalice jedná o změnách v systému poplatků již několik týdnů. Lidovci a zelení vznesli kromě návrhů na zrušení poplatků pro děti a část důchodců i požadavek, aby vybrané peníze od pacientů směřovaly do zdravotního pojištění, nikoliv jako dosud zdravotnickým zařízením a lékařům. Julínek ale prohlásil, že nyní nepovažuje za rozumné systém takto revidovat, protože poplatky fungují.

Podle Ratha je to ale totéž, jakoby ministr „mouše utrhl křídla a pak si pochvaloval jak je hodná, že neodlétne“. Podle jeho informací už poplatky zavinily, že chroničtí pacienti nechodí na měření krevního tlaku ani pro léky, protože na to nemají. Poplatky odmítají i komunisté.