Proti vládním reformám v Ústí nad Labem demonstrovalo 300 lidí

Ústí nad Labem - Asi 300 lidí dnes demonstrovalo na ústeckém Lidickém náměstí proti reformám veřejných financí a zdravotnictví. Milan Štěch, předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS), která demonstraci svolala, řekl, že jde o test ochoty občanů České republiky zúčastnit se případné generální stávky, kterou by odbory kvůli reformám vyhlásily. Odboráři plánují sérii čtyř demonstrací před úřadem vlády, první se uskuteční 21. května.

Předseda regionální rady ČMKOS v Ústeckém kraji Jiří Cingr novinářům během demonstrace řekl, že vláda dělá své reformy bez řádné konzultace se sociálními partnery a předkládá jim již hotové věci. „Reforma by to byla jen, kdyby se na ní podíleli všichni a řešila by příjmovou stránku věci, což žádná z těchto reforem nedělá,“ uvedl.

Odborářští předáci v projevech kritizovali hlavně změnu daní a zavádění různých poplatků. Podle Štěcha po jejich zavedení každý ze zaměstnanců státu odvede o několik tisíc korun ročně více. Kritizoval i snahu prodloužit dobu odchodu do důchodu na 65 let, snahu o změnu zákoníku práce nebo privatizaci fakultních nemocnic a zdravotních pojišťoven. Předseda hornických odborů Jan Sábel zase vyzval ke zrušení ekologických limitů na těžbu uhlí.