Klára Mauerová přiznala brutální týrání Ondry a Jakuba, byla prý zmanipulovaná

Brno - Brněnský krajský soud začal projednávat kuřimskou kauzu. Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová ve své řeči uvedla, že utrpení Ondry a Jakuba bylo při týrání tak velké, že budou po celý svůj život potřebovat pomoc psychiatra. Týrání bylo podle ní nejen brutální, ale navíc rafinované, aby byl pocit hrůzy u obou dětí ještě intenzivnější. Podle očekávání obvinila z brutálního týrání šest osob, kterým hrozí až dvanáct let vězení. Po vznesení obžaloby soud vyslechl jako první matku dětí Kláru Mauerovou, která se k týrání přiznala chlapců přiznala. Další výslechy budou pokračovat zítra od 8:30, procesu se budou podrobně věnovat dnešní Události, komentáře.

„Ubližovala jsem svým dětem, ale ublížit jsem jim nechtěla. Já jsem se snažila být dobrou matkou. Nikdy jsem neměla ráda násilí. Staly se věci hrozné. Já si to uvědomuji a nedokážu pochopit, jak jsem to mohla dopustit,“ řekla Klára Mauerová se slzami v očích soudu. S většinou obvinění souhlasí, její výpověď střídají záchvaty pláče.

Podle svých slov byla přesvědčena o tom, že svojí výchovou děti zkazila, že je Ondra nemocný, že nebude moci vést normální život. Snažila se své syny tvrdou výchovou změnit. Jednala prý podle rad „pana doktora“ - údajného psychiatra, který jí zasílal pokyny k výchově chlapců prostřednictvím textových zpráv z mobilního telefonu a také v dopisech e-mailem. Policie ale zjistila, že mobil měla v užívání její sestra Kateřina. Soud se zřejmě dnes už k dalším výslechům nedostane.

Mauerová: Vše začalo s Aničkou

Mauerová až do seznámení se s Aničkou v podstatě s chlapci neměla žádné problémy. Před lety ji sestra představila dnes třiatřicetiletou Barboru Škrlovou vydávající se za týrané děvče ze Skandinávie. Zachránila ji prý utajovaná organizace. Kateřina se údajně snažila dívce pomoci. Dívka si rychle vybudovala citové vazby s Klárou, kterou prý začala považovat za svoji matku.

Mauerová jí podle svých slov uvěřila, že dívka, vystupující pod jménem Anne Jervinen, jí údajně živě líčila detaily svého mučení a zneužívání. Podle Maurové mluvila o řezání rukou dětí pilou nebo dokonce pití lidské krve. Školačka kreslila děsivé obrázky a chovala se jako zlomený člověk. Mauerovou prosila, aby o její totožnosti nikde nemluvila. Od září 2005 začala Anička chodit ke Kláře častěji a hoši začali mít výchovné problémy.

Chtěla pomoci Aničce i svým dětem

Kateřina Mauerová pak Kláře představila svého známého „pana doktora“ - psychologa, který byl pracovníkem tajné organizace pomáhající týraným dětem. S jeho radami zasílanými SMS z mobilu nebo e-mailem pak „zdivočelé dítě - Aničku“ Mauerová léčila. Tajemného lékaře viděla jednou a telefonicky s ním hovořila také jen jednou. Při terapii spočívající v citovém propojení s Aničkou si počínala prý velmi dobře. „Pan doktor“ pak začal pomáhat s výchovou chlapců.

Klára Mauerová se hájí tím, že o Aničku měla strach. Děvče prý mělo stavy podobající se agónii, hrozilo sebevraždou, trpělo leukémií, mělo jednu ledvinu, mělo problémy s dýcháním a chovalo se občas jako miminko. Mauerová celé hodiny Aničku hladila, čímž ji prý podle pokynů doktora léčila. Chlapci pro nového člena rodiny neměli pochopení a prý se s ním nesžili. Mauerová přitom chtěla Aničku získat do své péče. Tvrdila o ní, že je to nalezenec ze Vsetínska.

Renata Škrlová: Obvinění je výsledkem bezbřehé tuposti policie

Procesu se účastní matka Barbory Škrlové. „Na sto procent jsou moje děti obviněny neprávem, nikdy by se nedopustily toho, z čeho jsou obviněny, policie by si měla uvědomit, že nelze jakoukoliv oběť, která se jim hodí, dát do vazby,“ řekla matka Škrlové Renata. Podle ní je obžaloba „výsledkem bezbřehé tuposti policie“.

Klára Mauerová i žalobkyně žádaly, aby jednání probíhalo za zavřenými dveřmi. Soud před vznesením obžaloby rozhodl, že nejsou důvody k tomu, aby z jednání byla vyloučena veřejnost. Soudce Pavel Göth řekl, že soud je ochoten neveřejně projednat jen určité části.

Tento týden soud čeká výslech šestice obžalovaných - kromě Kláry Mauerové chce soud vyslechnout její sestru Kateřinu, Barboru Škrlovou (která se vydávala za Aničku a posléze za Adama), bratra Škrlové Jana, Hanu Bašovou a Jana Turka. Bašová soud požádala, aby jednal v její nepřítomnosti. V dlouho očekávaném procesu bude vyslechnuto celkem 60 svědků a sedm znalců. Rozsudek asi padne na konci prázdnin.

Soudní líčení provází obrovský zájem médií. Přijeli i novináři ze zahraničí. Škrlová se totiž mimo jiné vydávala za chlapce Adama a skrývala se v Norsku.

Brněnský městský soud měl zároveň projednávat případ lékařky Mileny Smékalové. Té hrozí až tři roky vězení za to, že údajně odhalila týrání chlapců, ale neinformovala o něm policii. Soud ale nakonec tento případ odročil, chce totiž ještě předvolat rodiče týraných chlapců.

Týrání chlapců bylo nezvykle brutální a rafinované

Osmiletý Ondra a desetiletý Jakub byli podle obžaloby týráni od počátku letních prázdnin 2006 do 7. května 2007 na různých místech v Brně, Kuřimi a Veverské Bítýšce. Obžalovaní prý měli v úmyslu násilím v hoších zpřetrhat jejich rodinné vztahy, vytvořit z nich zlomené lidi necitlivé k bolesti, kteří budou vykonávat všechny rozkazy. Hochy podle obžaloby surově bili, zraňovali, mučili a ponižovali. Svazovali je a zavírali nahé do klecí. Týrání bylo nejen neobvykle brutální, ale také rafinované, aby byl jejich pocit hrůzy ještě intenzivnější.

V centru případu figuruje podle policie náboženská sekta vycházející z učení Hnutí Grálu. Vytvořil si ji údajně Josef Škrla. Mezi obviněnými ale není. Týrání chlapců se podařilo odhalit loni v květnu, a to zcela náhodou. Muž v Kuřimi testoval videochůvičku - zařízení na sledování miminek. Jeho zařízení se náhle spojilo se stejnou technikou u sousedů. Na obrazovce nespatřil postýlku svého potomka, ale nahého a týraného Ondru.

  • Klára Mauerová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/217/21655.jpg
  • Tajemná Anička alias Barbora Škrlová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/217/21656.jpg
  • Renata Škrlová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/273/27222.jpg
  • Jedna z obviněných Barbora Škrlová se svým obhájcem u brněnského krajského soudu, který se 17. června začal zabývat takzvanou kuřimskou kauzou. V ní je šest lidí stíháno za týrání hochů Ondry a Jakuba. Obviněným hrozí osm až 12 let vězení. zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/273/27212.jpg