Chystá se projekt pomoci propuštěným vězňům

Praha - V České republice se začíná mluvit o realizaci nového projektu, který se týká pomoci propuštěným vězňům. Jelikož bývalý trestanci mají narušené rodinné vztahy, těžko shání práci a navíc je tíží dluhy, vybraným propuštěným vězňům by podle projektu Sdružení pro probaci a mediaci v justici mohla být odpuštěna část dluhů. Ty jsou totiž často důvodem k novým zločinům. Model pomoci propuštěným vězňům už léta funguje například ve Švýcarsku.

Vězni po propuštění dluží nejen na pojištění, ale i soukromníkům. V průměru dluh činí asi 150 tisíc korun. Tyto dluhy jsou pak často důvodem k návratu do vězení, celkem se v Česku za mříže vrací téměř 60 procent propuštěných.

Projekt oddlužení je určen jen pro propuštěné, kteří mají stabilní zázemí, legální zaměstnání a snahu dluhy splácet.

Vedoucí projektu Stanislav Komínek uvedl, že věřitelům by byla nabídnuta částka, kterou klient je schopen vydělat a naspořit přibližně ve tříletém období ze svých volných zdrojů. Pokud by věřitelé s touto částkou souhlasili, bude jim okamžitě vyplacena ze sanačního fondu. Dlužník pak peníze do fondu splácí. Systém je obdobou osobního bankrotu. Ten lze v Česku využít od ledna, není ale určen vězňům.

Pilotní projekt počítá se zapojením asi dvou stovek propuštěných vězňů a organizacím, které s nimi pracují, se nápad líbí. „My samozřejmě ten projekt podporujeme,“ uvedl mluvčí Vězeňské služby České republiky Robert Káčer.

Důležité však bude slovo ministerstva financí. To musí promíjení části státních pohledávek umožnit. Nyní ministerstvo čeká na důkladnější analýzu. Pokud sdružení ministerstva přesvědčí, projekt spustí na podzim.

Vydáno pod