Grebeníček se musí omluvit aktivistovi Šináglovi

Praha - Bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček se musí podle rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci omluvit osobním dopisem aktivistovi Janu Šináglovi za to, že před třemi roky na prvomájové demonstraci komunistů na pražské Letné označil tohoto známého českého antikomunistu za primitiva. Grebeníček musí omluvu zveřejnit také ve dvou celostátních denících a zaplatit náklady řízení ve výši téměř 30 tisíc korun.

„Rozsudkem Vrchního soudu pravomocně končí řízení o žalobě na ochranu osobnosti,“ uvedl Šináglův právní zástupce Tomáš Pecina, který je prý s rozhodnutím soudu spokojen. „Byť přišlo relativně dost pozdě po napadeném zásahu, kdy si už jen velmi málo lidí pamatuje, o co tehdy šlo,“ dodal.  

„Proti rozsudku není přípustné dovolání, ledaže by dovolací soud dospěl k závěru, že napadené rozhodnutí má ve věci samé po právní stránce zásadní význam,“ uvedl předseda olomouckého senátu Jan Zavrtálek.

Grebeníček prý rozsudek zatím neobdržel. „Přiznám se, že o tom slyším poprvé, takže nejsem zasvěcen. Až obdržím výrok soudu v písemné podobě, seznámím se s ním. Pak teprve budu reagovat,“ řekl Grebeníček.

Případ byl znovu otevřen poté, co Nejvyšší soud vrátil letos v únoru případ k projednání kvůli chybnému výkladu. Toho se dopustili olomoučtí soudci, kteří uvedli, že Grebeníček jako tehdejší předseda komunistů řídil letenské shromáždění a hovořil za KSČM, ne jen sám za sebe. Šinágl prý proto měl žalovat stranu, nikoli politika. Podle Nejvyššího soudu však šlo o takzvaný exces, za který zodpovídá sám.

Na prvomájové demonstraci komunistů na Letenské pláni 1. května 2005 Šinágl hlasitě komentoval Grebeníčkův projev. Ten na to zareagoval větou: „Je tady nějaký primitiv, odveďte ho.“ Aktivista Šinágl byl následně policíí odveden pro narušování povoleného shromáždění. Jan Šinágl poté podal na předsedu KSČM žalobu na ochranu osobnosti.