Češ transplantovali játra osmiměsíčnímu miminku

Praha - Lékaři z pražského IKEMU provedli unikátní operaci. Teprve osmiměsíčnímu miminku transplantovali játra. U tak malého dítěte se jednalo o první operaci tohoto druhu v historii České republiky.

V pražském IKEMU provádějí přibližně 60 transplantací ročně, nicméně tak malého pacienta na čekací listině ještě neměli. Malého Františka operoval devítičlenný tým pod vedením cévního a transplantačního chirurga Libora Janouška. Celý zákrok – od oděru orgánů až po konec transplantace – trval necelých 17 hodin.

Unikátnost spočívá v malé váze příjemce a malé velikosti všech cévních struktur, na které bylo třeba játra napojit. „Operace znamená zásadní pokrok naší medicíny. Lékaři se dostali na samou hranici svých technických možností. Transplantační výkon se dá sice posunout ještě blíž k narození dítěte, ale za cenu velkého rizika chirurgických a jiných komplikací a s velmi nejistým výsledkem,“ komentuje Libor Janoušek jedinečný zákrok.

Původem nemoci byla vývojová vada, která tvoří u nás i ve světě 50–60 procent případů transplantací u dětských pacientů. Zdravotní stav malého Františka byl před operací skutečně kritický, najít vhodného dárce nebylo vůbec jednoduché. Dárcem byla nakonec osmiletá holčička ze Slovenska, která utrpěla úraz hlavy.

V současné době je malý František připojen na plicní ventilaci a lékaři se obávají infekce, která hrozí vždy po tak těžké operaci, nicméně jaterní štěp funguje, a to je základ pro další úspěšný průběh rekonvalescence. Pokud ta bude bezproblémová, zapojí se František do běžného života během několika měsíců.