Kuřimská kauza: Začíná druhé kolo výslechů

Brno - Brněnský krajský soud se dnes začne po několikatýdenní přestávce opět zabývat kuřimskou kauzou, ve které čelí šest osob obžalobě z brutálního týrání chlapců Ondřeje a Jakuba. Do konce příštího týdne by mělo být při veřejném jednání vyslechnuto asi 40 svědků. Na vlastní žádost se jej nezúčastní polovina obžalovaných - Hana Bašová, Jan Škrla a Barbora Škrlová.

Z dosavadního vývoje kauzy a výpovědí svědků vyplývá, že týrání může mít spojitost s náboženskou sektou, kterou si kdysi vytvořil Josef Škrla. „Žádná ze stran o jeho předvolání nepožádala. Zatím to ani není potřebné. Navíc je delší čas nezvěstný,“ uvedl soudce Pavel Göth, který se kauzou zabývá. Případnou spojitost Škrlovy sekty s případem by mohl objasnit herec Viktor Skála. Podle výpovědí je blízkým přítelem Škrly, stejně jako další předvolaný svědek Pavel Procházka.

Škrlova dcera Barbora se v minulosti vydávala v Česku za děvče Aničku a v Norsku za chlapce Adama. Podle některých úvah byla jakousi modlou Škrlovy sekty. Obžalována je za týrání dnes osmiletého Ondřeje. Tvrdí ale, že k tomuto jednání byla přinucena sestrami Klárou a Kateřinou Mauerovými.

Klára Mauerová, matka obou chlapců, se k jejich týrání přiznala. Tvrdí však, že jednala na základě příkazů a doporučení „pana doktora“. Podle některých úvah by jím mohla být teta chlapců Kateřina Mauerová, jiné verze zase hovoří o tom, že se jedná o otce Barbory Škrlové Josefa. Klára také obvinila Barboru Škrlovou, že ji jako Anička manipulovala.

Vypovídat bude 40 svědků, zejména příbuzní obžalovaných

K soudu je nyní předvolán také otec sester Ladislav Mauer. Vypovídat bude i sestra žen Gabriela Pokorná. Soud chce vyslechnout i manželku jednoho z obžalovaných Jana Turka. Ten podle obžaloby spolu s Janem Škrlou vyřízl z hýždě malého Ondřeje kus masa. Turek vinu popírá. Bývalou manželku Lucii sice označil za svoji dobrou přítelkyni, následně ale vyšlo najevo, že se rozvedli poté, co ji Turek opakovaně napadal. Podle informací médií brněnský soud v uplynulých dnech odebral jeho současné partnerce pětiletá dvojčata a svěřil je do péče jejich otci. Důvodem údajně bylo, aby se děti nemusely s Turkem stýkat.

Zda mělo týrání sexuální podtext, by měla vysvětlit soudní znalkyně Růžena Hajnová. K jednání je také volána lékařka Milana Smékalová. Vyjádřit by se měla ke zdravotnímu stavu chlapců. Kromě toho s ní však u brněnského městského soudu probíhá proces, ve kterém jí hrozí až tři roky vězení za to, že neinformovala sociální pracovníky a policii o jizvách na tělech dětí. Znalci se ale zatím nemohou shodnout, zda žena s mnohaletou lékařskou praxí mohla při preventivních prohlídkách šrámy vidět, nebo ne.

Jeden z obžalovaných v kauze Kuřim Jan Turek
Zdroj: ČT24