Hradecká radnice vypověděla extremistům smlouvu o pronájmu, nejsou vítanými hosty

Hradec Králové - Hradecká radnice dnes vypověděla smlouvu o pronájmu areálu letního kina, kde se chtěli sejít příznivci Dělnické strany na sobotní Den svobody. Areál si pronajal jeden z členů Dělnické strany pro pořádání rockového koncertu. Zrušení pronájmu považují pořadatelé za protiprávní. Vedení města s akcí nesouhlasí a uvedlo, že udělá vše proto, aby srazu zabránilo. "Pokud k nějakému setkání dojde, bude se jednat o setkání nepovolené a nelegální a nebude probíhat v areálu letního kina," uvedl mluvčí radnice Václav Svoboda.

Radnice už osobě, která si areál s pódiem a hledištěm pro 800 diváků pronajala, vrátila peníze. „Pokud by po nás svolavatel požadoval nějaké další náhrady škody, skončí spor u soudu,“ tvrdí Svoboda.

Radnice je rozhodnuta dát „extremistům jasně najevo, že nejsou vítanými hosty“. Akce není podle ní ohlášená jako veřejné shromáždění, může ji tedy rozpoustit. V opačném případě zavolá policii. Na ní se také obrátí, pokud by se neonacisté chtěli dostat násilím do areálu letního kina. Ten zůstane po celé sobotní odpoledne - tedy v době, kdy si ho Dělnická strana chtěla pronajmout - uzavřený.

Pořadatelé považují vypovězení za protiprávní, policie se chystá

„Pokud vím, tak smlouva je uzavřena tak, že v případě jejího vypovězení hrozí velká finanční sankce, což si každý rozmyslí,“ odhadoval organizátor akce, předseda Dělnické strany, Tomáš Vandas. Prý se snahami radnice sraz na poslední chvíli zrušit počítá a je na takovou situaci připraven.

Radnice se ale zachovala jinak, než předpokládal. Její rozhodnutí o vypovězení smlouvy označil za protiprávní a bude po vedení města požadovat uhrazení škod. „Každopádně se v Hradci Králové sejdeme,“ neruší se podle něho akce.

Na webových stránkách Dělnické strany je uvedeno, že účastníci se mají setkat po poledni na vlakovém nádraží v Hradci Králové. Organizátoři očekávají přibližně tři až čtyři stovky účastníků, závisí prý na počasí. Policie je podle Ivy Markové z policejní správy připravena celou situaci monitorovat. Spolupracovat bude i s městskými strážníky.

Hodní extremisté jsou nebezpeční

Pořadatelé na webu upozorňují účastníky setkání, že nemají policii dávat záminku „ke zbytečné perzekuci a šikaně“ a mají dbát pokynů pořadatelů. Podobně varovali i pořadatelé poslední podobné akce v Ochozi na Brněnsku. Koncert se obešel bez zásahu policie.

Podle odborníků je ale bezproblémové chování extremistů nebezpečné, chtějí prý tak získat větší pozornost veřejnosti a postupně se dostat do vyšší politiky. Radikálové umějí velice dobře využít ve svůj prospěch činnost médií, tvrdí Klára Kalibová ze sdružení Tolerance a občanská společnost. Za  nejhorší a nejproblematičtější považuje Národní odpor, Autonomní nacionalisty a také Dělnickou stranu, která koncert na Královéhradecku organizuje.

Demonstrace
Zdroj: ČT24