Na roční jízdenku na MHD mohou lidé stát i tři fronty

Praha - Tři fronty budou patrně muset vystát Pražany a návštěvníky metropole, kteří si chtějí pořídit roční kupon na cestování pražskou hromadnou dopravou. Musejí si nejprve na jednom z devíti míst zažádat o kartu Opencard. Pokud si ji nenechají poslat poštou, musí zajít do paláce Adria, kde je jediné výdejní místo. Roční kupon tam ale nezískají, pro ten musí zase jinam. Na roční kupon pražské hromadné dopravy jezdí asi 150.000 cestujících, o kartu si do dneška požádalo přes 34.000 lidí.

Loni čekala cestující před koncem roku pouze jedna fronta. Pokud budou mít smůlu, mohou letos počítat i se třemi frontami. Poprvé se do řady budou muset postavit při podání žádosti o kartu Opencard. Tu není možné zařídit jinak než osobně na přepážce, s plnou mocí a okopírovaným občanským průkazem ale může žádost podat například někdo z příbuzných.

Žádost o Opencard lze podat na devíti místech, která se nacházejí ve vestibulech metra, na centrálním dispečinku dopravního podniku, dále v paláci Adria a Škodově paláci v Jungmannově ulici. V září se jejich počet rozroste o 13 poboček městské knihovny.

Kartu si mohou lidé nechat poslat, nebo si ji mohou vyzvednout osobně. Výdejní místo je ale pouze jedno, a to v paláci Adria. Roční kupon ale v Adrii lidé nekoupí - ten se prodává pouze v infocentrech dopravního podniku, ve Škodově paláci, ve vestibulech stanic metra Letňany a Roztyly a v centrálním dispečinku Na Bojišti.

Podle mluvčího projektu Opencard Martina Opatrného se ale lidé jednomu čekání vyhnou, pokud si nechají kartu zaslat poštou. Pro tuto variantu se zatím rozhodlo 60 až 70 procent lidí, ostatní si ji vyzvedli osobně.

K výdeji karet slouží v Adrii speciální přepážka, která by měla denně obsloužit zhruba 1200 až 1600 lidí. O kartu si každý den požádá asi 4000 zájemců. Metropole sice uvažuje, že počet výdejních míst rozšíří, zatím se ale neví kdy.

Čas by měli lidé ušetřit také při nákupu ročního kuponu prostřednictvím internetu. Internetový obchod ale zatím nefunguje. Podle Opatrného by měl být zprovozněn v září.

Karta Opencard má do dvou let nahradit všechny průkazky na cestování pražskou hromadnou dopravou. Lidem už slouží také jako průkazka do městské knihovny, při placení parkovného v Praze 1 nebo při zjišťování dopravních přestupků, kterých se na území hlavního města dopustili. Projekt funguje od loňského dubna, do letošního srpna ale o kartu projevilo zájem jen asi 6000 lidí. Zájem se zvýšil až poté, co pražský dopravní podnik oznámil, že si bez karty Opencard cestující nebudou moci koupit roční předplatný kupon na příští rok. Někteří lidé proto mají pocit, že jsou donuceni si Opencard pořídit.