Armáda chce rušit záchranné prapory, aby ušetřila

Praha/Jindřichův Hradec - Kvůli reformě armády chce ministryně obrany Vlasta Parkanová zrušit 153. záchranný prapor v Jindřichově Hradci. To se ale nelíbí hejtmanovi Jihočeského kraje Janu Zahradníkovi. Proto spolu s ministryní budou dnes jednat o dalším osudu této vojenské jednotky. Armáda uvažuje o zrušení některých záchranných praporů, aby ušetřila.

„Tento proces je součástí druhé etapy přestavby resortu ministerstva obrany. Záchranné prapory jsou síly nenasaditelné, nejezdí do misí a domníváme se, že svou historickou úlohu již splnily,” tvrdí Martin Barták, náměstek ministryně obrany. V Jindřichově Hradci by tak záchranný prapor měla nahradit motorizovaná jednotka o třech stech až pěti stech lidech.

S tím ale nesouhlasí kraj. Hejtman Zahradník tvrdí, že záchranný prapor hraje nezastupitelnou roli v krizovém systému Jihočeského kraje. „Nezastupitelnou úlohu hraje také ve vnějším havarijním plánu Jaderné elektrárny Temelín. Nesmírně se osvědčil při povodních,” pokračuje Zahradník. Jednotka je pro zásahy v takových případech vybavena špičkovou technikou i odborníky.

Záchranné prapory se starají o bezpečnost civilního obyvatelstva v případech pohrom, jako jsou požáry, hromadná neštěstí nebo průmyslové havárie. Provádějí záchranné a vyprošťovací práce. Jsou doplněním základních složek integrovaného záchranného systému. Kraj má proto zájem na tom, aby jednotka v místě zůstala.

Parkanová by dnes také měla podepsat smlouvu o převodu letiště Planá na Jihočeský kraj. Politici budou zřejmě také diskutovat o převodu části vojenského újezdu v Boleticích pod civilní správu. Jedná se také o zrušení praporu v Bučovicích.