U Kroměříže byl dnes otevřen nový úsek dálnice D1

Kroměříž - Mezi Kojetínem a Kroměříží vede ode dneška nový úsek dálnice D1. Sedmikilometrová trasa si vyžádala dohromady přes 1,5 miliardy korun a začala se stavět v roce 2005. Je na ní 11 mostů, dvě mimoúrovňová křížení a tři protihlukové stěny v délce téměř tři kilometry. Přesto se zatím z Brna až do Kroměříže motoristé po dálnici nedostanou. Chybí totiž dokončit 6 kilometrů mezi Vrchoslavicemi a Kojetínem. Tento úsek bude zprovozněn až na podzim příštího roku.

Součástí trasy je i tříkilometrový dálniční obchvat Kroměříže. Byl zprovozněn už s předstihem a motoristům nyní slouží jako objízdná trasa po dobu opravy jediného kroměřížského mostu přes řeku Moravu. Nový úsek by měl snížit provoz v centru Kroměříže a také svést dopravu z dnes už nevyhovující silnice první třídy číslo 47.

Na dálnici z Kojetína do Kroměříže a na obchvat města v budoucnu naváže nová část, která povede od Kroměříže ve směru na Hulín a Říkovice na Přerovsku. Stavba úseku byla oficiálně zahájena začátkem letošního června a s jeho zprůjezdněním se předběžně počítá v říjnu 2010.

Vydáno pod