Bývalý primátor Kladna Volf stanul opět před soudem

Kladno - Okresní soud v Kladně se dnes znovu zabýval případem bývalého kladenského primátora Milana Volfa, který je obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Volf podle obžaloby bez souhlasu zastupitelstva poskytl dotaci 40 milionů korun zimnímu stadionu, který nebyl v majetku města. Údajně také bez řádné soutěže prosadil nákup luxusního Audi A8.

Exprimátor obvinění popírá a tvrdí, že jeho jednáním nevznikla žádná škoda ani nebyl spáchán trestný čin. Za případem vidí politické zájmy, jeho stíhání podle něj vyhovuje současnému vedení kladenského magistrátu tvořenému jeho spolustraníky. „Ten stav, že jsem stíhán, některým lidem ve vedení města naprosto vyhovuje. Domnívám se, že někteří se podíleli na tom, abych právě já stál před tímto soudem,“ řekl po skončení soudního jednání. Dodal, že vedení radnice může mít strach z jeho návratu po případném zproštění viny.

Soud znovu řeší i vinu bývalého jednatele Sportovních areálů města Kladno (SAMK) Václava Přibyla, jenž byl potrestán za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Společnost SAMK založilo město a jejím prostřednictvím stadion peníze dostal. Přibylovi soudy původně vyměřily roční vězení se stejně dlouhou zkušební lhůtou.

Nákup luxusního vozu byl politicky riskantní

Soudce také vyslechl bývalého tajemníka magistrátu Romana Hošta, který vypovídal především k pořízení luxusního Audi A8. Jedno auto prý tehdy ve vozovém parku scházelo a magistrát dal přednost kvalitnímu vozu, který má větší životnost. Volf poukázal na to, že v době nástupu do funkce převzal po svém předchůdci Petru Bendlovi škodovku v hodnotě přes milion korun, za rok ji však město prodalo porouchanou za mnohem méně. Sporné audi přitom kladenský magistrát využívá dodnes. Volf nicméně přiznal, že pořízení drahého auta bylo politicky riskantní.

Exprimátor Volf už před časem dostal patnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Nejvyšší soud ale případ vrátil na začátek s tím, že verdikt okresního soudu obsahuje rozpory a je těžko přezkoumatelný.