Karlův most je opravdu postaven z vajec, tvrdí odborníci

Praha - Karlův most v Praze byl asi opravdu postaven za pomoci vajec přidávaných do malty. Vědecká expertiza rozboru malty z mostu potvrdila přítomnost bílkoviny, která se vyskytuje ve vejcích a legenda o přidávání vajec do malty při stavbě mostu se tak nejspíš zakládá na pravdě. Výsledek rozboru oznámil na vernisáži modelu Karlova mostu pražský primátor Pavel Bém. "Není mýtus, ale pravda či realita, že do základů stavby Karlova mostu byla umístěna vejce," prohlásil Bém.

Rozbor provedla laboratoř Ústavu biochemie a mikrobiologie na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) a ověřila laboratoř biologie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V původní maltě byly prokázány bílkoviny, řekla k výsledku rozboru Štepánka Kučková z VŠCHT.

Získání původní malty nebylo vůbec snadné a trvalo několik let. Objevena byla nakonec při rekonstrukci mostu až letos na jaře. Po jejím získání zahájil ústav dosud nejpodrobnější a nejdražší analýzu vzorků odebraných z několika sond přímo z nitra mostu. Rozbor spočíval v metodě peptidového mapování pomocí enzymového rozkladu. Ta je svou přesností srovnatelná s otisky lidského prstu, je to tedy velmi podrobná charakteristika, vysvětlila Kučková.

Podle pověsti o stavbě Karlova mostu se kvůli tomu, aby byl most pevný pro všechny časy, rozdělávalo vápno syrovými vejci. Legendu se dříve nedařilo potvrdit ani vyvrátit. Ve středověku se malta tvrdila či změkčovala všelijak, od mléka či tvarohu přes volskou krev či žluč až po pivo a víno. Proteiny, které dokážou ovlivnit a zkvalitnit maltu, byly objeveny již dříve v jiných historických stavbách. Mléčné bílkoviny byly prokázány například v rotundě svaté Kateřiny ve Znojmě z 12. století či v gotickém mostě v Roudnici nad Labem ze 14. století.

Dnešní vernisáž v prostorách Muzea Karlova mostu představuje model rozestavěného Karlova mostu včetně okolních zástaveb ze 14. století. Dioráma s 270 dělníky a pomocníky ukazuje mimo jiné středověké lešení a způsob dopravy po vorech, na mostě je i skupina Karla IV. Velmistr křižovnického řádu červené hvězdy Jiří Kopejsek představil na vernisáži novou vědeckou publikaci nazvanou Zpráva o stavbě Karlova mostu.

Karlův most, který se do roku 1870 jmenoval Pražský most, vznikl původně mimo stavitelský program císaře Karla IV. Důvodem k jeho stavbě se stala povodeň z roku 1342, která strhla jeho románského předchůdce - Juditin most. Posledním Karlovým rozhodnutím týkajícím se pražských měst tak bylo založení nového kamenného mostu. Základní kámen k mostním pilířům byl položen 9. července 1357 v 5:31 za osobní účasti Karla IV. Datum a čas byly zvoleny záměrně, při jejich postupném vypsání ve tvaru rok, den, měsíc a čas dostaneme řadu 135797531. Stavitelského díla se ujal Karlův dvorní architekt Petr Parléř. Konečný ráz mostu vtisklo baroko, když z něj učinilo velkolepou galerii plastik.

Od srpna 2007 prochází Karlův most rekonstrukcí. Most by měl během ní získat lepší odvětrávání, novou izolaci, nové inženýrské sítě. Na most se také vrátí plynové osvětlení. Tato etapa by měla skončit v červnu 2010. Ve druhé etapě se bude rekonstruovat kamenný plášť mostu. Most je při opravách neustále průchozí.

  • Výroba malty s vejci, která se ve středověku použila při stavbě Karlova mostu v Praze. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/471/47001.jpg
  • Rekonstrukce Karlova mostu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/339/33858.jpg
  • Model Karlova mostu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/471/47011.jpg
  • Model Karlova mostu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/471/47009.jpg
  • Model Karlova mostu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/471/47007.jpg