ČSSD hodlá navrhnout zákon o přímé volbě prezidenta

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes prezentoval svou představu o přímé volbě a změně kompetencí prezidenta republiky. S návrhem se chce do sněmovny vrátit po více než roce koaliční nečinnosti v této otázce. Paroubek rovněž hovořil o neklidu evropských politiků, který vyvolávají Klausovy výroky, nebo třeba o tom, že dohoda ČSSD s vládou o předsednictví EU rozhodně neznamená žádné neútočení či toleranci vůči Topolánkovu kabinetu.

Paroubek chce návrh na přímou volbu prezidenta ČR předložit na nejbližším zasedání Poslanecké sněmovny. ČSSD s ním přišla již zhruba před rokem, ale jeho projednávání bylo „zakonzervováno“ s tím, že koalice přijde s vlastní verzí. Protože se tak nestalo, vrací se Paroubek se svou iniciativou. Poukazuje přitom na skandál při poslední prezidentské volbě a na shodu v této věci napříč parlamentem.

Podle sociálně demokratického návrhu má mít každý občan nad 40 let právo kandidovat na pozici hlavy státu. Nominovat kandidáta by mohlo 20 poslanců nebo deset senátorů a každý občan starší 18 let, který by pro svůj návrh získal podpisy alespoň 10 000 občanů s volebním právem.

V návrhu ČSSD dochází i k posunu či Paroubkovými slovy ke zpřesnění prezidentských pravomocí. V současnosti např. vyhlašuje jakékoli volby výlučně hlava státu, což by sociální demokraté rádi přenesli také na další ústavní činitele. Prezidentskou imunitu hodlají změnit z doživotní pouze na průběh funkčního období a Ústavnímu soudu chtějí dát větší možnost stíhat nositele prezidentské funkce.

Klaus nechce chápat význam EU

Jiří Paroubek se také vyjádřil k současné politické situaci. Ratifikaci Lisabonské smlouvy považuje za prvotní zájem všech proevropských politických stran u nás. Při té příležitosti se předseda ČSSD opřel do prezidenta Klause. Ten prý nechce chápat, co je Evropská unie a jeho výroky o předsednictví i o smlouvě prý vážně znepokojují vrcholné politiky evropských zemí.

Dohoda ČSSD s vládou rozhodně neznamená žádnou toleranci

Předseda Paroubek také s velikou rozhodností odmítl, že by dohoda ČSSD s vládou o spolupráci při předsedání Česka EU znamenala jakoukoli toleranci, novou opoziční smlouvu či nějaké neútočení. Aby dodal váhu svým slovům, připomněl Paroubek, že tato neschopná vláda by měla složit svůj mandát.

Vydáno pod