Pražský Vyšehradský tunel se otevře již ve čtvrtek

Praha - Vyšehradský tunel v Praze se po opravě otevře už ve čtvrtek ráno. Původně měl být uzavřený až do neděle, stavbařům ale pomohlo dobré počasí. Tunel je kvůli opravě tramvajové tratě uzavřen od začátku listopadu. Denně jím předtím projelo asi 20 000 aut.

Kvůli opravě tramvajových kolejí v úseku Výtoň - Podolská lidé musí z tramvají přestupovat na parníky nebo na autobusy, tunel mohou také projít pěšky. Opravena byla i cyklistická stezka a inženýrské sítě. Rekonstrukce zkomplikovala život i řidičům aut, musí využívat objízdnou trasu. 

„Byla to komplikovaná stavba, ale díky noční práci, příznivému počasí v prvních čtrnácti dnech a hodinovému harmonogramu prací všech investorů se provoz v tunelu bude moci obnovit o čtyři dny dříve oproti předpokladu,“ uvedl Šteiner.

Tramvajová trať byla naposledy opravována před 26 lety. Podle dopravního podniku byla v tak špatném stavu, že ji Drážní inspekce označila za nebezpečnou a řidiči tramvají museli skrz tunel jezdit krokem. Dopravní podnik původně opravu tunelu naplánoval už na červenec, kvůli dalším uzavírkám ale rekonstrukci odložil, aby neblokoval dopravu v Praze.