Vlak z Pardubic do Lichkova poprvé doveze elektrická lokomotiva

Pardubice – První vlak vedený elektrickou lokomotivou odveze zítra cestující z Pardubic do Lichkova. Trať mezi Letohradem a Lichkovem byla zavřena do předminulého týdne právě kvůli elektrizaci. Pro cestující na Králicku ale bude vedení spěšného vlaku Sněžník elektrickou lokomotivou spíše komplikací. Spoj totiž jede z Lichkova ještě dále do Dolní Lipky a Hanušovic, kde trať již elektrizovaná není.

Přímý spěšný vlak z Pardubic do Lichkova bude jezdit i příští rok, na trati se během dne objeví přímé spoje z Ústí nad Orlicí do Lichkova vedené elektrickou lokomotivou a po dvou letech se na ni vrátí i rychlíky, které zamíří z Prahy přes Letohrad a Lichkov do polské Vratislavi.

V pohraničí je doplní také osobní mezistátní vlaky. „S polskou stranou jsme vyjednali dva páry osobních vlaků jedoucích od nás z Králík do polského Miedzylesie, kde je dále zajištěna návaznost na polskou vnitrostátní železniční dopravu,“ upřesnil ředitel pardubického krajského centra osobní dopravy ČD Michal Štěpán.

Od lepšího železničního spojení Orlických hor si Pardubický kraj slibuje rozvoj cestovního ruchu na Králicku. Orlickoústecko, v němž leží nově elektrizovaná trať, však zatím není zaveden krajský integrovaný dopravní systém, jehož součástí jsou i regionální spoje Českých drah. To se může změnit zhruba za rok.