Na začátku prosince zemřelo na silnicích 30 lidí

Praha – V prvních deseti prosincových dnech zahynulo na českých silnicích 30 lidí, z toho devět chodců a dva cyklisté. K tomuto výsledku nejvíce přispěl minulý víkend, kdy přišlo o život jedenáct lidí. Podle policejních statistik je počet 30 mrtvých bezmála dvojnásobný oproti roku 2006. Vůči loňskému roku se potom jedná pouze o malý pokles.

Na počátku prosince vyhasly na silnicích životy patnáctiřidičů automobilů a tříspolujezdců, devítichodců, dvoucyklistů a jednoho motocyklisty. Podle policejní mluvčí Veroniky Benediktové lze s přihlédnutím k loňským statistikám předpokládat, že se v následujících dnech smutné statistiky výrazně rozrostou.

V prosinci 2007 zemřelo po osmi lidech ve středu 5. a v neděli 9. Nebezpečná byla ale také druhá polovina měsíce, kdy v neděli 16. a sobotu 22. přišlo na silnicích o život po sedmi lidech. Umíralo se také o vánočních svátcích, od 24. do 26. prosince zahynulo celkem sedm lidí.

Řidiči, spolujezdci, cyklisté, chodci a motocyklista, kteří zemřeli letos mezi 1. a 10. prosincem, rozšířili celkové letošní statistiky, které se tak opět přiblížily psychologické hranici tisíce mrtvých. Zatím jich bylo od 1. ledna do 10. prosince 939.

Roku 2006, který byl jedním z nejklidnějších v poslední době, zahynulo na českých silnicích za stejné období o čtyřicet osob méně než letos – předloni ovšem lidé nemohli bourat 29. února. Naopak v letech 2005 a 2007 již policejní statistiky na počátku prosince evidovaly přes tisíc mrtvých – v obou letech zemřelo do 10. prosince na silnicích shodně 1 061 lidí.

Vydáno pod