Boji o post místopředsedy ODS předcházel podivný nábor straníků

Ústí nad Labem - Vedení ODS provede v pondělí audit členské základny na Ústecku, který má ukázat, zda byli všichni tamější členové strany přijati v souladu s jejími stanovami. Stranické vedení tím reaguje na zprávy, podle nichž byly před kongresem ODS do některých organizací na Ústecku podezřele přijaty až stovky lidí. Údajně to byla součást boje dvou politiků ODS z Ústecka, ministra zemědělství Petra Gandaloviče a ministra dopravy Aleše Řebíčka o funkci místopředsedy strany.

Vedení ODS je připraveno v případě zjištění závažného porušení stanov postupovat co nejpřísněji proti těm, kteří stanovy porušili. Vedení strany se od podobných praktik distancuje a předpokládá, že její stanovy jsou pro všechny výkonné stranické složky zákonem. „ODS to velmi škodí. Je třeba se ptát těch, kdo to organizují, proč to dělají a co tím sledují,“ uvedl senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera, podle kterého šlo pravděpodobně o boj politiků z Ústecka: „V ODS panuje utkvělá představa, že kdo je místopředsedou, je také ministrem.“

Ministerské počty: nový místopředseda ve vládě zůstává, poražený se loučí  

Na post místopředsedy strany kandidoval ministr zemědělství Petr Gandalovič i šéf resortu dopravy Aleš Řebíček. Oba ministři pocházejí z Ústeckého kraje, což vadí hlavně některým středočeským straníkům, kteří svého ministra nemají. Při očekávaných změnách ve složení kabinetu tak jeden z dvojice Gandalovič - Řebíček pravděpodobně o svou funkci přijde. Místo ve vládě si proto chtěli pojistit ziskem místopředsednické funkce.  

Zatímco Řebíček je stoupencem předsedy ODS Mirka Topolánka, Gandalovič byl pokládán za příznivce jeho rivala v boji o funkci předsedy strany Pavla Béma. Post místopředsedy ODS nakonec získal Gandalovič a pozici ministra si tak pravděpodobně udrží. „Sám jsem nikoho k takovým postupům nenabádal a o vývoji v teplické oblasti jsem nebyl informován,“ uvedl Gandalovič.

370 nových straníků pro Gandaloviče, 142 pro Řebíčka 

Místní organizace ODS v Dubí na Teplicku se tři dny před kongresem rozrostla o 370 lidí. Část z nich ihned odjela do Teplic na okresní stranickou schůzi, kde nominovali na post místopředsedy ODS Gandaloviče. „Odmítám, že by to byli zaplacení lidé. Motiv byl jenom jeden, posílení místního sdružení a jeho vlivu v oblasti Teplic,“ reagoval starosta Dubí Petr Pípal (ODS). Stranická buňka v Proboštově, jíž šéfuje Řebíčkův náměstek Jiří Hodač, přibrala naráz 142 lidí. Pokud nějaká pochybení kontrola odhalí, budou podle krajského předsedy strany Jiřího Šulce místní sdružení nejspíše zrušená, protože je to jednodušší, než členy vylučovat.

Vedení ODS ale prohlásilo, že změny počtů členů v jednotlivých oblastech nemohly mít vliv na počty delegátů víkendového kongresu, protože ty se odvozovaly od stavu členské základy k letošnímu 30. červnu. Problémy s tzv. „mrtvými dušemi“ údajně měla na Ústecku i ČSSD, ale její představitelé to popřeli.

Příznivci masivního nabírání nových členů se ho na kongresu dokonce snažili prosadit do stanov. Neúspěšně. Naopak kritici těchto praktik prosadili, že příště musí každý nový člen osobně zaplatit členský poplatek a prokázat se průkazem totožnosti.