Zimní výbava bude povinná i na silnicích souběžných s D1

Jihlava – Správcům krajských silnic II. a III. třídy na Vysočině se nelíbí zatížení komunikací souběžných s dálnicí D1. Na autostrádě je totiž od listopadu povinná zimní výbava a majitelé řady vozidel včetně kamionů se nákupu nových pneumatik brání tím, že dálnici objíždí po silnicích spravovaných krajem. Ty ale podle Evy Neuwirthové z vysočinského krajského úřadu nejsou stavěny na podobnou zátěž. Značky požadující po řidičích, aby měli v autě zimní výbavu, se tak zřejmě ještě před Vánoci objeví i na sjezdech z dálnice. Cílem krajského úřadu ovšem je přimět tímto krokem ministerstvo sundat na letošní zimu značky z dálnice.

Vedení kraje Vysočina poukazuje na to, že podobné zatížení silnic, jaké v současnosti nastalo u dálnice D1, může při problémech na autostrádě bránit rychlému příjezdu hasičů a sanitek.

Zimní výbava tak bude zanedlouho povinná na většině úseků souběžných s dálnicí a také na všech komunikacích na hranici Vysočiny. Kraj se ovšem nechystá nutit řidiče jezdit na zimních pneumatikách také uvnitř regionu. Podle představitelů Vysočiny by bylo nejlepší řešení situace, kdyby Ředitelství silnic a dálnic odstranilo značky z dálnice.

Ministerstvo dopravy ale nechce zrušit povinnou zimní výbavu na D1 mezi Humpolcem a Velkou Bíteší. Mluvčí úřadu Karel Hanzelka navíc řekl, že si kraj Vysočina na situaci na silnicích souběžných s dálnicí nikdy nestěžoval. „Velmi se podivujeme nad tím, že někdo říká, že se někde tyto úseky objíždějí. Nemáme sebemenší signály, že by se objížděly ani od policie ani od Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedl Hanzelka.