V centru Prahy vyzval protestní pochod k solidaritě s Gazou

Praha - Protestního shromáždění, které mělo vyjádřit solidaritu s pásmem Gaza, se dnes v centru Prahy zúčastnila asi stovka lidí. Převažovali mezi nimi mladí cizinci. Z Můstku šli po 16. hodině na Staroměstské náměstí, tam se po dvou hodinách zbylí účastníci rozešli. Pochod i setkání se obešly bez problémů, uvedla policejní mluvčí Eva Brožová.

Demonstranti požadovali ukončení blokády Gazy a vyšetření válečných zločinů, kterých se tu na palestinských civilistech údajně dopustila izraelská armáda. Měli palestinské vlajky, plakáty a transparenty s nápisy Konec sionismu = mír, Izrael zabíjí dětství nebo Bush, Olmert, Livni, Barack - váleční zločinci. Skandovali hesla Ať žije Gaza a Izrael vraždí naše děti.

Dvaadvacetidenní boje si podle palestinských zpráv ze středy vyžádaly 1284 mrtvých a 4336 zraněných Palestinců. Mezi mrtvými bylo 894 civilistů, včetně 280 dětí do 17 let, a 167 policistů. Izrael přišel o deset vojáků a tři civilisty. Izraelská armáda vyšetřuje možné svévolné použití fosforové munice izraelskými vojáky v pásmu Gazy, zejména údajné odpálení asi 20 fosforových granátů v lidnaté oblasti na severu pásma. Židovský stát jednoznačně vyloučil další obvinění, podle něhož v pásmu použil munici s ochuzeným uranem.

O víkendu Izrael a Hamas separátně vyhlásily podmínečné příměří a ve středu Izrael stáhl z pásma své poslední pozemní jednotky. Několik jednotek ale ponechal u jeho hranic pro případ, že by radikální Hamas obnovil raketové útoky. Příměří je zatím porušováno jen sporadicky.

Vydáno pod