Petr Mach zvolen do čela Strany svobodných občanů

Praha - Nová pravicová Strana svobodných občanů (SSO) dnes v Praze zahájila svůj ustavující sněm, na kterém schválila stanovy a zvolila do svého čela svého zakladatele Petra Macha, spolupracovníka prezidenta Václava Klause, výkonného ředitele Centra pro ekonomiku a politiku a bývalého člena ODS. Účastníkům sněmu zaslal zdravici prezident Klaus, který zároveň naznačil, že se stranou sdílí některá politická stanoviska, například obhajobu státní suverenity.

Mach kandidoval na předsedu strany jako jediný. Nyní před ním stojí zejména potřeba vytvořit základy strany a připravit ji na volby do Evropského parlamentu. V něm by považoval za úspěch zisk pěti procent hlasů, které by straně zajistily jeden europoslanecký mandát. Prý bude prosazovat to, aby SSO kandidovala bez spojení s jiným politickým subjektem.

Machova SSO láká i členy z ostatních stran

Ačkoli SSO oficiálně funguje necelý týden, už má své zastoupení v nejvyšších patrech české politiky. Do nové strany vstoupila senátorka Liana Janáčková, která do Senátu kandidovala za hnutí Nezávislí a která je v Senátu členkou klubu ODS. „Já jsem to na klubu oznámila, žádný problém s tím nemají. Já se nechci vyhraňovat vysloveně proti politice ODS, vyhraňovala jsem se proti některým členům ODS,“ řekla Janáčková.

Do SSO vstoupil i mladší prezidentův syn Jan Klaus. „Já jsem se od začátku účastnil ustanovování strany,“ řekl Klaus. Na ustavující sněm se přijela podívat poslankyně za ODS Alena Páralová, která potvrdila, že zůstává platné její stanovisko, že pokud ODS umožní schválení Lisabonské smlouvy, ze strany vystoupí. Nevyloučila možnost, že by poté mohla vstoupit do SSO. „Čekám také, jak se strana postaví k sociální politice, která je mojí doménou,“ dodala Páralová.

Euroskeptičtější konkurent ODS

SSO chce být zejména alternativou pro nespokojené voliče ODS. „Budeme hájit zásadní snížení daní a podstatné snížení vládních regulací,“ řekl na sněmu Mach. Pravicové voliče chce získat především odmítáním Lisabonské smlouvy. „Nechceme Lisabonskou smlouvu, máme jinou představu o Evropě,“ zdůraznil Mach.

Téma Lisabonské smlouvy SSO využije i při volbách do Evropského parlamentu, ve kterých hodlá spolupracovat s hnutím Libertas irského odpůrce Lisabonské smlouvy Declana Ganleyho. „Demokracie u nás pokulhává, mění se v postdemokracii. Politické strany se před voliči hádají, ale jsou si podobné jako vejce vejci,“ řekl při svém projevu Mach.

Kromě odmítání Lisabonské smlouvy chce nová strana vypsat referendum k přijetí eura. Hodlá se také zasadit za omezení byrokracie, čisté životní prostředí „bez extremistické ideologie“ a za rozvoj jaderné energetiky a zastavení výroby biopaliv na úkor potravin.

Liana Janáčková
Zdroj: ČT24