Severa: Podpora úřednické vládě není ideální

Praha - Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa podepsal spolu s několika stranickými kolegy proti vůli předsednictva lidovců dohodu o cestě k předčasným volbám a úřednické vládě Jana Fischera. Spolu s ním se na dohodě podílí i ministr financí Miroslav Kalousek, ministryně obrany Vlasta Parkanová a poslanci Ladislav Šustr a Jiří Hanuš. I když podle Severy nejde o ideální řešení, jedná se o jediné konstruktivní východisko z nynější vládní i ekonomické krize.

S pomocí hlasů lidoveckých poslanců podepsala odpoledne dohodu o překlenovací vládě a zkrácení funkčního volebního období nadpoloviční většina sněmovny, tedy více než 101 poslanců.

„Nehledali jsme ideální dohodu, hledali jsme kompromis na odblokování situace,“ uvedl na svou obhajobu Severa. Předběžná dohoda koalice s ČSSD o nové vládě mimo jiné předpokládá předčasné volby do 15. října 2009, ústavní zákon o zkrácení mandátu do poslanecké sněmovny, o kterém budou poslanci hlasovat do konce dubna, a především překlenovací vládu odborníků s předsedou Janem Fischerem.
Severa v pořadu Interview ČT24 uvedl, že vysloví či nevysloví úřednické vládě podporu teprve poté, co uvidí její kompletní složení a programové prohlášení. Jak prohlásil, až poté bude připraven a ochoten konstruktivně hledat východisko ze současné situace. Zdůraznil, že se nebude podílet na personálních výběrech do nové vlády, ale zároveň mu není jedno, kdo v ní bude sedět a jaký program bude prosazovat. Severův postoj najdete i na stránkách portálu ČT24, kde dnes odpovídal na chatu.

Interview ČT24

Podobně jako Severa argumentovala v pořadu ČT24 Události, komentáře i místopředsedkyně poslaneckého klubu lidovců Michaela Šojdrová.

Místopředseda lidovců Macek označil Severu a další za přeběhlíky

S dohodou se nehodlá ztotožnit nejen předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, ale i místopředseda téže strany David Macek. Ten totiž ve Dvaceti minutách Radiožurnálu označil lidovecké poslance, kteří se proti vůli stranického vedení podepsali pod dohodu, za přeběhlíky. Macek zároveň dodal, že pokud prezident Václav Klaus nechce v nové vládě přeběhlíky, neměl by podpisy akceptovat.

„Je to jakási vzpoura vůči legitimnímu vedení KDU-ČSL, je to docela bezprecedentní. A musím říci, že tito poslanci se vlastně stávají jakýmisi novodobými přeběhlíky. A očekávám, že jestliže pan prezident a také  pan premiér avizovali, že nechtějí vládu postavenou na přeběhlících, potom s těmi podpisy musejí mít nutně problém, protože ti poslanci jsou přeběhlíky,“ domnívá se Macek.