ČSSD si podle průzkumu CVVM polepšila

Praha - Dubnový model Centra pro výzkum veřejného mínění potvrdil náskok, který si udržuje ČSSD před ostatními stranami. Podle aktuálního průzkumu se dokonce náskok sociální demokracie oproti březnu zvýšil, strana si polepšila o 1,5 procenta na 37,5 %. Naopak obliba ODS se propadla o 3,5 procenta na 28 %. Tento průzkum se týkal voleb do Poslanecké sněmovny.

Na třetím místě skončili komunisté, které by volilo 15,5 procenta Čechů, zeleným a lidovcům by dalo hlasy shodně sedm procent lidí. Průzkumu CVVM, který se uskutečnil v době od 30. března do 6. dubna, se zúčastnilo 1056 lidí.

Stranické preference podle STEM ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, včetně nerozhodnutých a těch, kteří nejsou schopni jmenovat preference žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Statistická chyba se přitom pohybuje kolem 1,5 procentního bodu u menších stran, u větších stran kolem 2,5 procentního bodu.

Podobné výsledky ukázal i průzkum agentury STEM, podle kterého by ČSSD volilo 35,1 procenta lidí a občanské demokraty 27,5 procenta. Třetí by skončili komunisté, které by volilo 10,5 procenta občanů. Straně zelených by dalo hlas 5,6 procenta lidí a lidovcům 4,4 procenta voličů. Preference obou největších politických stran se proti předchozímu šetření významně nezměnily. Naopak menší strany si od minulého měsíce polepšily.