Lesy ČR údajně platí svému advokátovi 9 tisíc za hodinu

Praha - Zakázky Lesů ČR (LČR) provázejí skandály a problémy. Po nedávném kontroverzním nákupu nových luxusních vozů přibyla ke kauzám další. Tentokrát v ní figuruje advokát lesů Roman Polášek. České televizi se podařilo zjistit, že mu státní podnik za práci vyplácí nezvykle vysokou odměnu. Za hodinu práce advokát dostává 9 tisíc korun. Zakázku navíc získal bez výběrového řízení. Lesy ani advokát se k tomu nechtějí vyjadřovat. Mluvčí státního podniku Lesy ČR reagovala až po odvysílání reportáže. V tiskové zprávě tvrdí, že podnik nemá smluvní vztahy s advokátem Poláškem, smlouvu má uzavřenou s Advokátní kanceláří Toman, Devátý a partneři, kde je Polášek jedním z partnerů.

Dlouhodobá smlouva údajně Poláškovi vynáší v průměru několik milionů korun měsíčně. I podle nejdražších českých právníků jde o netradičně vysokou sumu. „V českých podmínkách, no 5 až 6 tisíc. Ale také to jde významně dolů, notoricky například pro státní správu děláme za významně nižší částky,“ popsal běžnou praxi advokát Tomáš Sokol.

Je tedy patrné, že Lesy uzavřely na české poměry smlouvu s neobvykle vysokou odměnou. V takových řádech, jako je tomu v Poláškově případě, se obvykle pohybují odměny právníků u mezinárodních sporů třeba ve Velké Británii. Ti nejlepší si tam účtují od tří set do pěti set liber za hodinu.

Kdo je Roman Polášek?

  • Od roku 2007 partner v advokátní kanceláři Petra Tomana
  • Bývalý náměstek ministra spravedlnosti Pavla Němce
  • Podle soudkyně Křikavové zasahoval do případu katarského prince

Lesy do kauzy světlo vnést nechtějí

Lesy České republiky odmítají komentovat s jakými právníky a za kolik spolupracují. „Podnik nebude tyto informace s ohledem na běžící soudní spory a také arbitráže, které jsou proti nám a státu vedeny vůbec zveřejňovat,“ prohlásila mluvčí LČR Eva Kijonková. Nechtěla ani prozradit, kolik její podnik platí za právní služby celkem. Ostatní státní instituce přitom na požádání celkové částky zveřejňují.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o státní podniky, tak se domnívám, že by toto říct měly, máme takové a takové výdaje, například za expertní činnost zaplatíme tolik a tolik,“ míní advokát Oldřich Choděra.

Polášek devítitisícovou odměnu nepopřel

Právník Polášek nepopřel, že si účtuje 9 tisíc za hodinu, na konkrétní otázky ale stejně jako státní podnik odpovídat nechtěl. „Já prostě ani nemůžu komentovat tu skutečnost, jestli lesy jsou mým klientem, nebo nejsou,“ řekl Polášek České televizi.


Lesy ČR reagovaly na kauzu až po odvysílání reportáže

Mluvčí Státního podniku Lesy ČR Eva Kijonková, která v průběhu natáčení reportáže odmítla podezřele vysokou odměnu pro advokáta Romana Poláška komentovat, poslala po odvysílání příspěvku České televizi tiskovou zprávu, v níž tvrdí, že s advokátem Poláškem nemají Lesy ČR uzavřenu žádnou smlouvu. Státní podnik podle své mluvčí uzavřel na základě jednacího řízení podle zákona o veřejných zakázkách smlouvu o právním zastupování s Advokátní kanceláří Toman, Devátý a partneři, s.r.o. Advokát Roman Polášek je právě jedním z partnerů této advokátní kanceláře. Tato smlouva byla podle Kijonkové uzavřena poté, co podnik obdržel fakturu na pět miliard korun neoprávněně vystavenou a vymáhanou společností CE WOOD. „Kdybychom čekali tři měsíce na zákonné lhůty otevřeného výběrového řízení, došlo by k fatálnímu ohrožení podniku. Proto zákon o veřejných zakázkách umožňuje reagovat rychle v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění“, vysvětluje generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Výši odměny pro advokáta Poláška, k níž ČT požádala Lesy ČR o vyjádření, tisková zpráva nijak nekomentuje. České tiskové kanceláři přitom Kijonková v neděli řekla, že Lesy ČR platí advokátní kanceláři Toman, Devátý a partneři za právní zastupování smluvní odměnu 9000 korun na hodinu. Popřela, že by tato odměna byla honorářem partnera Tomanovy kanceláře Romana Poláška.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24