Bývalý ústavní soudce: Stížnost na Lisabon bych zamítl

Praha - Pokud by bývalý ústavní soudce Vojtěch Cepl posuzoval připravovanou stížnost senátorů na Lisabonskou smlouvu, zamítl by ji pro zjevnou neopodstatněnost. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Klíčový reformní dokument Evropské unie schválili na začátku května senátoři, smlouva teď čeká už jen na podpis prezidenta Václava Klause. Někteří senátoři se kvůli Lisabonu znovu obrátí na Ústavní soud, aby rozhodl, jestli je dokument v souladu s českým právním řádem.

Jak řekl v Otázkách senátor a iniciátor stížnosti Jiří Oberfalzer (ODS), schválení smlouvy je nevratný krok směrem k federalizaci Evropy. Odmítl také tvrzení, že by šlo o zdržovací taktiku. Ústavní soud již jednou smlouvu posuzoval, a to loni, kdy se zabýval šesti částmi tohoto dokumentu. Oberfalzer to zdůvodnil tím, že kdyby již tehdy posuzoval Ústavní soud smlouvu jako celek, vzal by senátorům možnost obrátit se na něj s dalšími konkrétními námitkami.

Cepl zdůraznil, že nejde o stížnost, protože to je termín vyhrazený pro něco jiného, ale správně o návrh na posouzení souladu smlouvy s Ústavou. Další podnět považuje jen za zdržování.

Vojtěch Cepl, bývalý ústavní soudce:

„Tady se vyvinula neblahá taková opakovaná zvyklost: jestliže něco prohrajeme v hlasování, dáme to ještě k Ústavnímu soudu. Ústavní soud začíná být instrument ke zdržování politických procesů.“

Sněmovna schválila Lisabonskou smlouvu v únoru, senát o tři měsíce později. Nyní je na řadě Klaus, který patří mezi její odpůrce. Po jejím schválení oznámil, že ji nepodepíše a počká na nové vyjádření Ústavního soudu a také na to, jak dopadne referendum v Irsku, které se po prvotním odmítnutí Lisabonu bude na podzim opakovat.