Reportéři ČT: Od dětské výživy k úniku lékařských informací

Třebíč/Jihlava - Již rok a půl trvá podivný případ, v jehož šetření figuruje nespokojená rodina, potravinářská společnost, třebíčská nemocnice i několik hygienických stanic. Přitom vše začalo u jediného balení kojeneckého přípravku, které vedle běžné rýžové kaše obsahovalo také dvoucentimetrové hrudky, jejichž zápach i barva podle nespokojených rodičů rozhodně nezapadala do běžných příměsí stravy pro batolata. Záhy po zakoupení nového výrobku se u tehdy čtyřměsíčního Štěpána Chovance objevily zažívací potíže. Jeho rodiče se poté rozhodli dodat vzorek k hygienickému prošetření. Od této chvíle se problém kolem podivných hrudek v dětské přesnídávce začal přesouvat k vážnějším signálům - možné manipulaci s lékařskými záznamy, úřednickému labyrintu hygienických pracovišť i překvapující schopnosti tuzemských firem. Podrobnosti přinášejí Reportéři ČT ve 21:30 na ČT1.

V počátku celé kauzy stanula aktivita strachujících se rodičů oproti vykrucování úřadů. Chovancovi odevzdali vzorek kaše na krajskou hygienickou stanici do Třebíče, kde se však žádné přesvědčivé analýzy nedočkali. Poté dotyčný výrobek putoval ke spolupracovníkům do Jihlavy. Tamní zástupce po počátečním mlčení nakonec uvedl důvod problematické analýzy vzorku. „Došlo k tomu, že ten vzorek nebyl zdokumentován, nebyl ani řádně předán v bezpečně zapečetěné formě. Úřad se k tomu nehlásí anebo jsou prováděny nějaké pofidérní rozbory,“ vysvětlil.

Další zastávkou vzorku kaše Nutrilon byla Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Táboře, kde došlo k překvapivému zjištění. Táborští inspektoři začali Chovancům tvrdit, že různobarevné hrudky byly pouhý karamel. „I podle distributorské firmy Nutricia se prý jednalo o nezávadný karamel. Ale dodneška jsem neviděla mikrobiologický rozbor, že by se o ten nezávadný karamel jednalo,“ oponovala paní Chovancová.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

V hlavní roli lékař, tajemná zpráva a dlouhé prsty jedné firmy

Zástupci Nutricie tvrdí, že podklady o expertize mají a odmítají jakoukoliv vinu. Mikrobiologické a chemické analýzy byly odmítnuty, neboť prý po otevření mohla být kaše již čímkoliv kontaminována. Inspekce navíc začala rodiče ujišťovat, že kvůli podezřelé příměsi ve výrobku byly z prodeje staženy všechny kaše stejné šarže. Při obvyklém nákupu v místní drogerii se však paní Chovancová na vlastní oči přesvědčila o opaku.

Chovancovi:

„Tomu jsme se museli zasmát, že se jedná o karamel, který jsme si způsobili za studena. Pokud by šlo vyrobit karamel za studena, tak to je na nobelovu cenu.“

Nutricea se opírá také o lékařské vyšetření malého Štěpána , jehož zprávu měla obdržet od třebíčských doktorů. Chovancovi se nakonec dopátrali konkrétního jména zprostředkovatele mezi výrobní společností a dokumentacemi lékařů. Nutricii pomohl bývalý primář dětského oddělení v Třebíči, doktor Kozák. „Pan lékař vlastně nezaslal zprávu, ale výpis dokumentace, pod který se podepsal jako odesílatel,“ uvedla reportérům zástupkyně nemocnice. Případem se okamžitě začali zabývat úředníci z krajského úřadu i Úřad na ochranu osobních údajů. Podali na doktora Kozáka trestní oznámení, po následném vyšetřování jej však zrušili. Lékařova vina se podle vyšetřovatelů neprokázala.

Čilé vztahy mezi hygieniky a firmou?

Z následných rozhovorů se reportérům podařilo zjistit, že nemocniční údaje o vyšetření malého Štěpána nejsou zdaleka jedinou citlivou informací, kterou disponuje firma Nutricea. „Diagnóza - uzavřená dyspepsie, opakované negativním vyšetření stolice, negativní bakteriologické vyšetření, negativní plísně a kvasinky - pokud máte všechna tyto vyšetření u dítěte negativní, nejedná se o projev toxického působení součástí stravy,“ uvádí zástupce firmy David Vejtruba. Nahlíží do spisu, který pochází od Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Zde se však v závěrečné části píše, že dyspepsii, neboli zažívací potíže, kterými malý Štěpán trpěl, mohla vyvolat mimo jiné i potravinová otrava…

Právníci mezitím vyjadřují údiv nad tím, jak se mohly tak citlivé osobní informace dostat do rukou soukromé firmy a třebíčská policie hodlá nadále hledat osobu, která s Nutricií spolupracovala. Jak se zachovala firma k samotným rodičům? „ Jako omluvu nám Nutricia poslala domácího lékaře. Je tam hlavně kdy vyhledat lékařskou pomoc a jako bonus jsme dostali i vzorek té rýžové kaše Nutrilon. Přijde mi to ze strany firmy jako hodně krutý cynismus,“ dodala paní Chovancová.

  • Firma Nutricia autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/871/87006.jpg
  • Krajská hygienická stanice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/871/87004.jpg