Ústav pro studium totalitních režimů rozjíždí projekt „1989“

Praha - Ústav pro studium totalitních režimů dnes představil webový projekt "1989". Jeho úkolem je obsáhnout materiály z tohoto revolučního roku, od něhož letos uplyne 20 let. Web je rozdělen na několik částí. Jedna z nich přináší veřejnosti chronologii roku 1989 z atypického pohledu, zachycující represe od Palachova týdne po 17. listopad. Na webu je zveřejněný i seznam osob zadržovaných v důsledku lednových demonstrací a v rámci sekce audio/video mají premiéru například záběry z teplické demonstrace za životní prostředí, jež se odehrála těsně před 17. listopadem na zdejším Benešově náměstí.

Internetové stránky zveřejňují i dokumenty o činnosti některých útvarů Státní bezpečnosti nebo kompletní hlavní zprávu kontrarozvědky včetně fotografií i slovního postupu. „Podařilo se nám získat unikátní fotografie od některých pamětníků, kteří je měli doma například po dědečkovi,“ řekl pro ČT mluvčí ústavu Jiří Reichl.

Mezi unikátní archiválie patří například záznamy ze sledovacích kamer nebo ukázky radiové komunikace mezi příslušníky Státní bezpečnosti z pražské Národní třídy 17. listopadu 1989. Navíc je zde možné najít dohody o mezinárodní spolupráci, například s KGB z roku 1989 či s maďarskou státní bezpečností.

Většina fotografií na webu pochází ze čtrnáctideníku Studentských listů a z osobního archivu ředitele ústavu Pavla Žáčka, který byl jejich šéfredaktorem a materiály si schovával. Součástí prezentace je i výzva, aby se k projektu a zasílání materiálů spjatých s rokem 1989 připojili také občané Česka či jiných zemí.

Část webu tvoří denní situační zprávy o činnosti policie v celé České republice. „Teď jsou zveřejněny pouze do konce června. Postupně je tam budeme dodávat, abychom k 17. listopadu měli zkompletovaný celý rok 1989,“ dodal mluvčí ústavu Jiří Reichl. Zájemci si mohou přečíst například i záznamy z porad ministra vnitra nebo personální spis Ludvíka Zifčáka, který na pražské Národní třídě sehrál úlohu mrtvého studenta.