Langer: Tlak na stranické funkce beru jako pozitivní motivaci

Praha - Ivan Langer si již nějaký čas zvyká na roli nejen poslance, ale hlavně koordinátora podzimní kampaně voleb do poslanecké sněmovny. Podle svých slov mu však po demisi ministerského postu množství práce nikterak neubylo. V těchto dnech navíc bedlivě sleduje finišující eurokampaň nebo výběrové řízení generálního ředitele ČT. Neúspěch při podzimních předčasných volbách si jako šéf volebního štábu nepřipouští. "Já jsem zvyklý velmi tvrdě pracovat a chci, abychom vyhráli. To je pro mě jediný možný výsledek," uvedl Langer v dnešním pořadu Interview ČT24.

V případě prohry si bývalý šéf resortu vnitra dobře uvědomuje možnost odchodu z čelných pozic ODS. „V každé straně s tak rozsáhlou členskou základnou najdete osoby, které se drží stranou a trpělivě čekají na svou šanci. Tlak oponentů však bereme jako pozitivní motivaci, nikoliv něco, co by nás mělo dostat do křeče,“ dodal Langer.

Současný mediální obraz předvolebních kampaní jako urážlivých soubojů je podle něho výsledkem nešťastných reakcí politiků na projevy společnosti. „Vajíčko opravdu není argument, ale podle mě na začátku stála fatální chyba Jiřího Paroubka, který ten projev lidí ihned stáhl na boj jeho strany s ODS. Nechápe, že existují lidé, kterým je politika lhostejná a mají pouze potřebu vyjádřit fakt, že se jim něco nelíbí,“ dodává Langer.

Interview ČT24

Předseda ČSSD podle něho straší lidi, vyvolává emoce, a tak se snaží získat politickou podporu. Podle slov Langera tím však sráží českou politiku do hlubokého sklepení. „On říká lidem nepravdy a zbytečně je zastrašuje, k čemuž používá ty nejnižší emoce.“

V předvečerním interview se Langer vyjádřil také k probíhající volbě ředitele České televize. Nový ředitel musí být člověk, který posílí veřejnoprávní rozměr ČT, který si řekne: cílem není sledovanost, ani boj s komerčními stanicemi, ale právě plnění této veřejnoprávní role, jak komentoval poslanec ODS. V reakci na kritické hlasy ohledně zpolitizování celé volby se Langer staví na stranu stávajícího formátu. „Radu ČT jako volební orgán určuje poslanecká sněmovna, která má mandát od voličů. V tomto ohledu považuji takovou strukturu za logickou,“ vysvětlil.