V Rožmitále uctili památku vojáka Valeše

Rožmitál - Rodina, přátelé, představitelé armády uctili v Rožmitále na Českokrumlovsku  památku vojáka Petra Valeše, který zahynul v srpnu 1995 při vojenské misi v zemích bývalé Jugoslávie. Pietní akt se konal u pamětní desky v obci a u hrobu podporučíka in memoriam na rožmitálském hřbitově. Na padlého kamaráda vzpomínalo také 18 spolubojovníků z jeho čety. Scházejí se pravidelně už 14 let.

Petr Valeš přišel o život s kolegou Luďkem Zemanem 5. srpna při ostřelování pozorovacího stanoviště OSN v Chorvatsku. Stanoviště bylo vystaveno mohutnému minometnému přepadu a pak i leteckému bombardování. Další tři čeští vojáci byli při útoku zraněni.

Podle údajů ministerstva obrany zahynulo od začátku 90. let v zahraničních vojenských misích 18 příslušníků české armády. Dnešní vzpomínku organizovalo Sdružení válečných veteránů ČR, zúčastnili se ho také zástupci ministerstva obrany. Sdružení válečných veteránů od roku 1992 sdružuje vojáky v činné službě a v záloze, kteří se zúčastnili válečných a riskantních operací v zahraničí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Váleční veteráni přivítali vyšší odškodnění rodinám padlých vojáků v misích. Novelu zákona, která s tím počítá, už podepsal prezident Václav Klaus. Pozůstalí po Valešovi dostali po jeho smrti od státu 15 tisíc korun a armáda zaplatila pohřeb. Dnes dostala rodina také vlastní vyznamenání válečných veteránů - bronzový kříž. Podle novely jim navíc přísluší 240 tisíc korun.