Kavan odmítl, že by do Německa předal informace o Prinzovi

Praha - Exministr zahraničí Jan Kavan chce od německého časopisu Focus žádat omluvu a opravu informace, že Berlínu nechal předat údaje o mediálním magnátu Detlefu Prinzovi, který ve druhé polovině 80. let minulého století údajně pracoval pro rozvědku komunistického Československa. Kavan oznámil, že po poradě s právníkem zváží i možnost časopis žalovat, neboť do Německa žádné podobné informace nepředával.

O Prinzově činnosti, prováděné pod krycím jménem Erwin, měla podle Focusu německá tajná služba informace nejméně deset let. Česká republika údajně po vstupu do NATO předala Berlínu akta o síti českých agentů v Německu. Chtěla tak demonstrovat důvěru v nového aliančního partnera. Focus uvedl, že předání citlivých informací do Německa osobně inicioval tehdejší ministr zahraničí za ČSSD Kavan, údaje o „Erwinovi“ v nich prý nechyběly. „Nemohu komentovat zmíněný spis o Erwinovi, neboť jsem o něm nikdy neslyšel,“ sdělil Kavan s tím, že podobné informace ani od rozvědky nedostával. „Nic jsme nikomu nepředávali,“ dodal. Překvapil ho prý neprofesionální přístup časopisu a jeho pražské dopisovatelky, která jej v této věci ani nekontaktovala.

Prinz se chce bránit u soudu

Focus tento týden popsal případ blízkého spolupracovníka bývalého německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera a berlínského mediálního magnáta Prinze, který měl pro tehdejší ČSSR získávat informace o amerických zařízeních a diplomatech v tehdejším západním Německu a o dění uvnitř německé sociální demokracie (SPD). Prinz podobná obvinění odmítá a chce se bránit soudně.

Čeští vojenští i civilní zpravodajci ale tento týden v podstatě vyloučili možnost, že by české ministerstvo zahraničí po vstupu do Severoatlantické aliance předalo novým spojencům citlivé údaje o bývalých pracovnících rozvědky. Jmenný seznam příslušníků komunistické rozvědky i s jejich fotografiemi zveřejnil český Ústav pro studium totalitních režimů k dvacátému výročí pádu berlínské zdi. Dva z rozvědčíků, kteří oficiálně v Německu působili jako diplomaté, měli Prinze naverbovat do svých služeb.