Richter: Opencard nás při tvorbě protikorupční strategie poučila

Praha – Hlavní město Praha při tvorbě protikorupční strategie čerpalo i z negativních zkušeností kolem problematického projektu Opencard. Novou koncepci pražský magistrát představil minulý týden. Podle ní by měly být projekty srovnatelně významné jako Opencard posuzovány odborem legislativy hl. m. Prahy, externím právníkem i odborným znaleckým posudkem. V Interview ČT24 to uvedl radní a náměstek pro boj s korupcí Milan Richter.

„Co se týká licenčních opatření, určitě jsme se poučili. Licenční smlouvy jsou nyní dobře ochráněny, na začátku to tak nebylo,“ uvedl Richter. Nový způsob kontroly má fungovat jako systém pojistek pro bezproblémovou realizaci. Podle Richterova vyjádření budou tímto způsobem posuzovány projekty, jejichž hodnota převyšuje sto milionů korun nebo přesahuje čtyřletý mandát pražských zastupitelů.

Protikorupční strategii o sedmdesáti bodech schválilo pražské zastupitelstvo 27. dubna. „Je to velice otevřený systém, který nemá v České republice obdoby,“ konstatoval v Interview ČT24 Richter, který stál i za jeho přípravou.

Interview ČT24

O co se jedná?

Plán protikorupční strategie počítá např. s tím, že v komisích posuzujících veřejné zakázky budou moci usednout i běžní občané, nebo zavádí funkci protikorupčního ombudsmana. Ten by prověřoval připomínky obyvatel týkající se úplatků. Strategie také chce nově snížit limity, které mají ředitelé magistrátních odborů při vypisování výběrových řízení, z 20 na 6 milionů korun. Na vše mají dohlížet externí auditoři - stejně jako v případě velkých projektů.

O plnění nové strategie by se měli Pražané přesvědčit na podzim. „V září mám do zastupitelstva předložit plnění jednotlivých bodů. Jsem přesvědčen, že 69 z těch 70 opatření bude realizováno do komunálních voleb 2010,“ uvedl Richter s tím, že volba ombudsmana by měla mít v režii nových zastupitelů.

Podle Richtera jeho předchůdkyně Reedová politikaří

Richter se v Interview ČT24 kriticky vyjádřil i ke své předchůdkyni Markétě Reedové z SNK ED (dnes Věci veřejné). Ta v prosinci 2009 rezignovala na funkci náměstkyně pro boj proti korupci s odůvodněním, že se jí kvůli tlaku ODS nepodařilo protikorupční strategii prosadit. Na její post poté nastoupil právě Richter.

„Ona ji (protikorupční strategii) s opozicí projednala v říjnu 2009 a od té doby ji nikdy nepředložila ani zastupitelům, ani radě a v prosinci rezignovala. Za tím je jediná věc a to je politika,“ řekl radní. „Prokázala to i na schvalování tohoto materiálu zastupitelstvem, kde chyběla, protože se prezentovala v médiích. Nebyla ani jednou na zasedání kontrolního výboru, kde se to projednávalo, ani na zasedání komise pro transparentní veřejnou správu, kde sedí odborníci,“ dodal Richter.

Markéta Reedová
Zdroj: ČT24