TOP 09 si namlouvá Fejka, mohl by být pražským primátorem

Praha - Učil studenty češtinu, pečoval o rockový klub a na nohy postavil poničenou zoo. Po podzimních komunálních volbách by Petr Fejk, nynější ředitel České národní budovy v New Yorku, mohl vylepšit i pošramocenou pověst pražské radnice. Fejkovi totiž údajně nabídli představitelé TOP 09, aby se na podzim stal jejich volebním lídrem a bojoval o post primátora. Píše o tom dnešní MF Dnes, které to pod podmínkou anonymity potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje.

„Jeho jméno ve straně padá často, ale nic není definitivně rozhodnuto. Jmen je ve hře několik,“ uvedl jeden člen TOP 09. Vyjádření samotného Petra Fejka se zatím nepodařilo získat, podle zdrojů MF Dnes by ale prý nebyl proti.

„Nevím, kdo to vypustil. Nemůžu vyloučit, že by v portfoliu lidí byl, ale nikdo s ním teď nejedná,“ odmítl spekulovat šéf pražské TOP 09 František Laudát. Podle šéfa pražské TOP 09 Františka Laudáta je vyjednávání prací pro Miroslava Kalouska nebo Karla Schwarzenberga. „Nějaká jména sice vytipována máme, ale řekneme je po 24. červnu, kdy budou kandidátky hotovy,“ řekl Laudát.

Kdo je Petr Fejk

  • Narodil se 1. září 1964 v Mostě. V letech 1990 až 1992 učil na Gymnáziu U Libeňského zámku.
  • V letech 1992–1996 byl majitelem a manažerem klubu Belmondo.
  • V roce 1997 se stal ředitelem trojské zoologické zahrady, kterou vedl až do konce loňského roku.
  • Nyní je šéfem Českého národního domu v New Yorku.

Zveřejnit jméno, o kterém se na post lídra uvažuje, nechtěl ani šéf strany Schwarzenberg. „Ponětí máme, nebudu jej ale zatím představovat. Má to být překvapení pro zahájení kampaně,“ vzkázal.

Bém by mohl přijít o křeslo

Fejkův příchod do pražské politiky by mohl způsobit velký poprask. Pokud by se rozhodl za TOP 09 skutečně kandidovat a strana by jej nominovala jako svého lídra, pražská ODS by se mohla dostat do ještě větších problémů. Snadno by tak přišla o vedení města. Navíc Fejka Pražané velmi dobře znají jako úspěšného ředitele pražské zoo, z níž se mu podařilo udělat druhé nejnavštěvovanější místo v Praze – hned po Pražském hradu.

TOP 09 se přitom stala favoritem Pražanů už ve volbách do Poslanecké sněmovny, které proběhly před týdnem. V metropoli získala 27,3 procenta hlasů. ODS, která doposud Praze vévodila, dalo svůj hlas jen 24,8 procenta voličů. Strana tak oproti srovnání s minulými volbami v roce 2006 ztratila asi polovinu voličů.

O Fejkově kandidatuře v komunálních volbách se nemluví poprvé. Před čtyřmi lety se mezi pražskými politiky mluvilo o tom, že povede SNK ED. Dohady se vynořily i v roce 2002 – to měl zase údajně bojovat za Stranu zelených.