V Lidicích se dnes koná pieta k 68. výročí vyhlazení obce

Lidice (Kladensko) - Stovky lidí se dnes dopoledne zúčastnily pietního aktu v Památníku Lidice. U hromadného hrobu lidických mužů si zúčastnění připomněli 68 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. V hlavním projevu předseda Senátu Přemysl Sobotka varoval před stále narůstajícím počtem příznivců neonacismu. S událostí je spojena celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice. Nacisté obec vypálili 10. června 1942 kvůli atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, zemřelo 340 obyvatel včetně žen a dětí.

„Jako politik jsem stál na mnoha místech, která za sebou mají smutnou historii. Nikde však necítím takové napětí a ostych jako právě tady v Lidicích. Zrůdnost nacistického činu děsí i po letech,“ řekl Sobotka. Zároveň uvedl, že jej děsí vysoké procento lidí, kteří se odmítají poučit z minulosti. „Jedni se stále klaní hákovému kříži a vybíjejí si svou zlost na jiných. Druzí nosí symboly komunistické moci a pálí vlajky demokratických zemí,“ řekl.

Vrátil se i ke svému projevu, který v Lidicích přednesl před dvěma roky. Dnes, stejně jako tenkrát, varoval před nevšímavostí vůči světovým konfliktům. „Svět se zmenšuje. Zlo, které páchá někdo na druhém konci planety, je v dnešním globalizovaném světě nebezpečně blízko nás,“ dodal Sobotka.

Už tradiční přehlídku souborů ze 14 českých a moravských krajů zpestřila kromě vystoupení zahraničního souboru také zpěvačka Lucie Bílá. Návštěvníci mohou využít toho, že je dnes v lidickém památníku den otevřených dveří a vstup do muzea a galerie je tedy zdarma. V muzeu je k vidění například výstava fotografií studentů FAMU, v galerii se nyní koná výstava nejlepších prací Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2010.

Lidice přepadli nacisté 10. června 1942. V obci s 503 obyvateli bylo tohoto dne jako odveta za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha zastřeleno 173 mužů. Ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku. Děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře v polském Cheľmnu nad Nerrem. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Obec byla srovnána se zemí. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Lidický památník
Zdroj: ČT24