TOP 09 a VV brojí proti poslancům v dozorčích radách

Praha - Nové složení Parlamentu už slibuje změny, které se mají týkat samotných poslanců. TOP 09 nebo Věci veřejné mají výhrady k účasti politiků v dozorčích radách státních, ale i krajských podniků. Jejich noví poslanci ale sami v některých kontrolních orgánech sedí a zatím není jisté, zda se křesel vzdají. Členstvím v radách si přitom mohou mnohdy přivydělat až desítky tisíc korun měsíčně.

Pro zákonodárce, kteří mají závazky v dozorčích radách nebo přímo ve vedení firem, se jako řešení nabízí pozice „poslancem na půl úvazku“. Nově zvolení poslanci teď stojí před rozhodnutím, zda se mají postů vzdát. „Myslím si, že se spíš přikloním k variantě, že bych odešel,“ říká na takový návrh Petr Hulinský, poslanec za ČSSD.


Podle Martina Kameníka z Občanského sdružení Oživení by ideální bylo, kdyby se současní poslanci hlavně věnovali svému mandátu na plný úvazek a v podstatě se vzdali jakýchkoli dalších funkcí. Většina poslaneckých nováčků, které ČT oslovila, se ale k odchodu z dozorčích rad nebo představenstev firem zatím nerozhodla.

Někteří poslanci zatím o zanechání neposlanecké funkce nepřemýšleli

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

„Tohle je pro mě otázka, kterou jsem se ještě nezabýval, v tuhle chvíli spíš člověk přemýšlí, jak zvládne tu práci dohromady,“ vysvětluje poslanec za ODS Tomáš Chalupa. Na něj navazuje sociálně demokratický představitel Petr Jalowiczor: „Ještě jsem nad tím ani neuvažoval a jelikož jsem právě z Jablůnkovska a znám tam ty místní poměry, tak jsem se stal vlastně členem dozorčí rady.“

TOP 09 a Věci veřejné už přišly s nápadem, že by dozorčí rady státních a polostátních firem měli obsazovat spíš experti než politici. Jejich poslanci v tom ale jasno zatím nemají, jak dokládá nestraník za Věci Veřejné Milan Šťovíček: „Musím říct, že o těchto věcech se zatím nebavíme, opravdu jsou teď na programu programové záležitosti.“

Šéf Starostů Petr Gazdík, který podporuje TOP 09, je proti účasti politiků i v městských a krajských firmách. Sám je členem krajské rady uherskohradišťské nemocnice: „Tam bych první rád dokončil to, proč jsem do uherskohradišťské nemocnice šel do dozorčí rady, a jakmile toto bude ujasněno, tak zvážím své další fungování.“

ODS a rozdílnost v názorech

Odlišné názory pak panují i v ODS. Pavel Drobil z Lesů České republiky odchází a vzdává se i kontrolního místa krajského Letiště v Ostravě. Naproti tomu Pavel Bém náhlý odchod z dozorčí rady Letiště Praha neplánuje: „Je nepochybné, že Praha by měla mít své zastoupení v dozorčím orgánu. Je to letiště, kterým projde ročně 12 milionů pasažérů. Je to letiště, na které Praha staví prodlouženou trasu metra A.“

Před volbami strany mluvily i o dalších změnách. V souvislosti s kauzou Opencard třeba o zrušení akcií na majitele - tedy takových, jejichž majitelem je ten, kdo je zrovna drží v ruce.

Někteří poslanečtí nováčci přitom přímo v takových firmách sedí. Třeba místopředseda představenstva Pražských tepláren. Jméno majitele akcií se objeví jen na valné hromadě, v mezidobí ale o držiteli akcií přehled není. „Já jsem pro to, aby jednoznačně byla zcela zřejmá struktura firem. Sociální demokracie to tak navrhuje,“ prohlašuje Hulinský.

Zprůhlednit struktury a stanovit jasná pravidla je nyní úkolem právě pro novou sněmovnu. Do státních a polostátních firem už ministerstvo financí poslalo politikům výzvu, aby se členství v dozorčích radách vzdali.

  • Petr Hulinský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172430.jpg
  • Tomáš Chalupa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172431.jpg
  • Pavel Bém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1725/172432.jpg