Šéf úřadu regionální rady Trnka odstoupí z funkce

Plzeň - Šéf Úřadu regionální rady soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka odejde z funkce. Dohodl se na tom dnes s dosavadní předsedkyní regionální rady a plzeňskou hejtmankou Miladou Emmerovou (ČSSD), která jeho rezignaci požadovala už několik týdnů. Úřad na jeho místo vypíše výběrové řízení.  Emmerová zároveň dnes rezignovala na funkci předsedkyně regionální rady. Od července ji nahradí její náměstek Ivo Grüner (ČSSD), který má v Plzeňském kraji na starosti regionální rozvoj a fondy EU.

O odvolání Trnky, jehož policie stíhá kvůli nejasnostem při přidělování evropských dotací z regionálního operačního programu (ROP), usilovala plzeňská část regionální rady opakovaně. Vždy ale narazila na nesouhlas Jihočechů. „Pan Trnka se po dohodě s paní předsedkyní Emmerovou rozhodl, že opustí úřad,“ uvedl Grüner. Plzeňská část výboru regionální rady trvala na jeho odchodu především proto, aby nebylo zpochybňováno přehodnocování projektů sporné páté a šesté výzvy ROP. Projekty páté výzvy se už nyní znovu přehodnocují.

Když se 9. června nepodařilo plzeňským zástupcům ve výboru Trnku opět odvolat a sám Trnka nechtěl odejít, Emmerová rozhodla o jeho přeřazení na jinou práci vykonávanou fyzicky mimo úřad. Možné problémy, pokud by Trnka dál setrval na své pozici, údajně Emmerové v dopise naznačila i policie.

Jiří Trnka:

„Tento krok rozhodně nečiním jako vyvození případné osobní odpovědnosti za současný stav, ale zejména jako konstruktivní krok k uklidnění situace kolem ROP Jihozápad. Věřím, že přispěje k tomu, aby evropské peníze do Jihočeského a Plzeňského kraje nadále proudily stejně úspěšně jako dosud.“


Problematické přidělování dotací a hodnocených projektů, které vyšetřuje policie, se týká páté výzvy ROP. Mělo v ní být rozděleno 3,8 miliardy korun. Výbor v květnu rozhodl, že nechá všech 630 přihlášených projektů do konce září znovu posoudit. Zároveň zrušil své loňské usnesení, kterým schválil podpořit všech 177 úspěšných žádostí. Přebodování páté výzvy se už rozběhlo, výbor regionální rady dnes také odsouhlasil harmonogram postupného schvalování a posuzování podle prioritních os. Vítězné projekty by se mohly rozjet už na podzim.