Dostane John vnitro? Nečasovi vadí ABL

Praha – Věci veřejné (VV) by nemusely získat post ministra vnitra kvůli svým personálním vazbám na bezpečnostní agenturu ABL. Vyplývá to ze slov premiéra Petra Nečase, který byl hostem Událostí, komentářů. Vazby mezi konkrétním sektorem a konkrétní firmou jsou podle něj nepřijatelné a hrozí potenciálním střetem zájmů. Křeslo ministra vnitra pro předsedu VV Radka Johna je přitom jednou z podmínek této strany pro podepsání koaliční smlouvy s ODS a TOP 09. Nečas se ohradil i před účastí Miroslava Zahálky, člena představenstva ABL, na koaličních jednáních.

Věci veřejné jsou za své vazby na agenturu ABL kritizovány již od voleb. Člen vyjednávacího týmu strany Vít Bárta byl až donedávna spolumajitelem společnosti, v červnu svůj podíl prodal. „To úzké provázání mezi konkrétním rezortem a konkrétní firmou je skutečně nepřijatelné. To, že řada představitelů Věcí veřejných má velmi blízko k této firmě a to, že by tady mohl vznikat potenciální konflikt zájmů, je zjevné, jakože po čtvrtku následuje pátek,“ uvedl Nečas.

„I personální míra propojenosti je tady velmi silná. Čelný představitel této firmy, pan (Miroslav) Zahálka, pracuje jako poradce na ministerstvu vnitra, dokonce se i několikrát – k mému zděšení – zúčastnil koaličních jednání. Toto je velmi vážný problém,“ dodal premiér. „Já to považuji za velmi nezvyklou situaci. Za situaci, které se podle mého názoru Věci veřejné mohly a měly vyhnout. Přičítám to hektičnosti tohoto jednání,“ okomentoval Nečas dále účast Zahálky na vyjednávání. Ten působí jako člen představenstva ABL, na vnitru pracuje jako poradce prvního náměstka Jiřího Komorouse.

Petr Nečas v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Nečas: Vynutit si u mě není možné nic

Požadavek strany na silový rezort vnitra včera v Otázkách Václava Moravce deklarovala programová ředitelka strany Kristýna Kočí. Podle ní je post ministra vnitra pro VV klíčový a nejužší vedení strany zastává názor, že by VV neměly vstupovat do vlády, pokud by jim post ministra vnitra nepřipadl.

Petr Nečas o vyjednávání:

„Představa, že klíč koaličních jednání je ve rvačce o ministerská křesla, by pověsti tohoto koaličního projektu neprospěla a neprospěla by žádné ze stran, které se tohoto koaličního projektu chtějí zúčastnit.“

Podle dnešního vyjádření premiéra Nečase přitom strany ještě o dělbě ministerstev nemluvily. Předpokladem pro takovou diskusi je prý uzavření tří až čtyř programových kapitol z celkových sedmi. Zareagoval i na Kočí: „Samozřejmě že Věci veřejné vyjádřily nejen veřejně, ale i na jednání svůj velmi silný zájem o tento rezort. Já ale nepřistupuji na žádná ultimáta a jsem připraven jednat. Se mnou je mnohé možné vyjednat, ale vynutit si u mě není možné nic.“