Dimun: Za volební propad ČSSD nese primární odpovědnost Tvrdík

Praha – Za propad ČSSD ve sněmovních volbách nese podle bývalého PR manažera strany Petra Dimuna primární odpovědnost Jaroslav Tvrdík, který stál v čele volebního týmu strany. Dimun to uvedl v Interview ČT24. Na svou obhajobu dodal, že členem ústředního volebního štábu nebyl a o řadě rozhodnutí, která v době volební kampaně padla, nemohl osobně rozhodovat. Sociální demokracie poslanecké volby vyhrála se ziskem 22,08 % hlasů, což bylo zhruba o 10 procent méně, než očekávala. Kvůli masivní kampani nyní dluží několik desítek milionů korun.

„Člověkem, který nesl primární odpovědnost za volební kampaň, a on si to i vyhradil, byl Jaroslav Tvrdík,“ řekl dnes v České televizi Dimun. „Já ho považuji za profesionála, nicméně jsme se v této věci střetli a já jsem těžce nesl fakt, že jsem nebyl členem ústředního volebního štábu. Také to potom vytvářelo jisté dichotomie, dělalo to problém i v komunikaci. Velmi často na mne byly sváděny věci, které jsem loajálně nesl, ale se kterými jsem neměl nic společného,“ dodal bývalý manažer Lidového domu pro vztah s veřejností.

Údaje o tom, kolik ČSSD do volební kampaně investovala, se liší. Lidový dům mluví o 300 milionech korun, např. Lidové noviny však přinesly informaci, že se výdaje socialistů vyšplhaly až na 450 milionů. Každopádně se jednalo o jednu z nejdražších kampaní v Česku. Sociální demokracie však předpokládala větší procentní zisk hlasů, než který ve skutečnosti utržila. Od státu tak za výhru ve volbách dostala méně peněz, příspěvek se pohybuje ve výši 176 milionů korun. V následujících letech proto bude muset šetřit, což připouštějí i její místopředsedové.

Interview ČT24

Dle svých slov Dimun neměl informace ani o způsobu financování kampaně. „Šlo to mimo mě. Nikdy jsem se o to nezajímal. Byla jasně daná pravidla, kdo za co odpovídá. O strategii a financování vědělo uzavřené politické grémium, ze kterého jsem byl já vždycky vypoklonkován, protože jsem nebyl jeho členem. Šéf volebního štábu byl Jaroslav Tvrdík.“ Ve straně tak podle něj nastal paradox, kdy za kampaň zodpovídal speciální tým vedený Tvrdíkem, podíleli se na ní i američtí poradci, ale on jako šéf PR nikoli.

Dimun o ČSSD: S předvolebním bojkotem médií jsem nesouhlasil

Jak Dimun v Interview ČT24 řekl, osobně vystupoval proti bojkotu některých médií, k němuž ČSSD krátce před volbami přistoupila. Společně s předsedou strany Jiřím Paroubkem pak vystupovali i proti jednomu z hesel kampaně „obyčejný člověk“. „Říkali jsme, že toto heslo není to, co by na billboardech mělo voliče chytnout za srdíčko a vést k volební urně. Bylo nám vyargumentováno, že specializované průzkumy ukazují, že toto heslo je heslo, které nejvíce oslovuje voliče ČSSD.“

Jiřího Paroubka však Dimun nadále hájí, nadále zůstávají v kontaktu, nikoli však pracovním. „Nebudu kritický vůči jeho práci. Na rozdíl od všech ostatních v ČSSD jsem respektoval jeho nasazení a pracovitost. A samozřejmě, člověk, který toho hodně dělá, občas udělá nějakou chybu. Uzavřel se před světem, pod vnějším tlakem se stal nasupěným, agresivním a kritickým. Od jisté chvíle jsem ten tlak sdílel také, takže vím, že je velmi složité, až nadlidské, mu odolat.“

Vydáno pod