V Ruzyni pobýval obří nákladní Airbus Beluga

Praha – Ruzyňské letiště mělo neobvyklého hosta – nákladní stroj Airbus A300 Super Transporter Beluga. Do Prahy přiletěl tento typ nákladního letadla poprvé. Airbus, který sice má pouze dva motory, přesto patří k největším nákladním letadlům světa, dopravil náhradní díly pro osobní letadlo Lufthansy, které bylo poškozeno při pojíždění na ploše.

Beluga přistála v Ruzyni ve středu, dnes dopoledne se vydala na cestu do Toulouse, informovala mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. Letečtí nadšenci, kteří se ráno sjeli ke vzletové dráze, aby ulovili zajímavé fotografie, se však museli obrnit trpělivostí. Transportní stroj vzlétl téměř s dvouhodinovým zpožděním.

Letoun specifického vzhledu vyvinul Airbus v první polovině 90. let, od počátku byl určen k tomu, co učinil i při letu do Prahy – přepravě komponentů letadel. Kromě cest s připravenými součástmi k výrobním linkám a přeletů s náhradními díly jsou k dispozici také pro charterové lety. Přepravní prostor Belugy má průměr 7,4 metru a je 37,7 metru dlouhý. Celý stroj potom na délku měří 56 metrů, rozpětí křídel dosahuje 45 metrů.