ČSSD představila stínovou vládu, jsou v ní i tři ženy

Praha - Sociální demokracie odchází definitivně do opozice. Její šéf Bohuslav Sobotka dnes představil tým spolupracovníků, s nimiž utvoří stínovou vládu. Tvoří ji jedenáct mužů a na rozdíl od reálné vlády také tři ženy. Například ve zdravotnictví zůstane středočeský hejtman David Rath, stínovým ministrem pro obranu je Milan Urban, zahraniční věci zastane Lubomír Zaorálek. Lidská práva má hájit aktivistka za ženská práva Michaela Marksová-Tominová, stínovou ministryní školství bude poslankyně Vlasta Bohdalová a odbornou mluvčí pro vědu a výzkum se stala senátorka Alena Gajdůšková.

Počet mluvčích, kteří budou tvářemi sociálních demokratů v opozici, neodpovídá struktuře skutečného kabinetu šéfa ODS Petra Nečase. Sobotka uvedl, že akcentem na některá témata chce ČSSD zdůraznit jejich potřebu, vedle stínových ministrů tak ve stínovém kabinetu budou i čtyři odborní mluvčí. Vedle Gajdůškové to budou Jiří Havel pro hospodářství, bývalý český eurokomisař Vladimír Špidla pro záležitosti Evropské unie a hokejista a čerstvý poslanec Jiří Šlégr, který dostal na starosti sport.

Ve vládě jsou matadoři i političtí nováčci

V pozicích stínových ministrů je nováčkem poslanec Václav Zemek, jehož doménou se má stát ekologie. Stínovým ministrem dopravy se stal brněnský primátor Roman Onderka, jihočeský hejtman Michal Hašek bude polemizovat s návrhy vládní koalice v oblasti zemědělství. Františka Bublana v křesle stínového ministra vnitra vystřídá Jeroným Tejc a Jiří Dienstbier junior dostal na starost spravedlnost. Stínovým ministrem pro místní rozvoj je jihočeský hejtman Jiří Zimola, funkci ve stínovém kabinetu dostal i předseda pražské ČSSD Petr Hulínský, bude se věnovat obraně.

Zbytek alternativní vlády nejsilnější sněmovní strany tvoří osvědčení matadoři, i když kvůli některým z nich vznikla v sociální demokracii polemika. Podobu zdravotnictví, jak si ji přeje ČSSD, bude přes výhrady části straníků hájit středočeský hejtman David Rath. Finance povede Jan Mládek, ministerstvo práce a sociálních věcí, i když pouze stínové, bude znovu obhospodařovat Zdeněk Škromach. Novinkou není ani Milan Urban v pozici stínového ministra průmyslu, Vítězslav Jandák jako stínový ministr kultury a Lubomír Zaorálek jako stínový šéf české diplomacie.

Výzva Jiřího Paroubka stínové vládě:

„Předpokládám, že po té opatrnosti v posledních týdnech bude následovat důraznější fáze. Opoziční politika je kromě jiného také o kontroverzi, není to o ceně za krásu.“