Do konce roku budou v provozu jenom čtyři tramvaje 15T

Praha – Místo 25 budou do konce letošního roku v provozu pouze čtyři tramvaje typu 15T, které si v plzeňské Škodě objednal pražský dopravní podnik. Oznámil to předseda dozorčí rady dopravního podniku Karel Břežina. Výrobci se stále nedaří nová vozidla řádně doladit a neustále se objevují nové problémy – naposled s pantografem. Dodávka nových vozů přitom už má rok zpoždění.

Do Prahy zatím dovezla Škoda dvě tramvaje 15T, dopravní podnik zatím podle Březiny nepřevzal ani jednu. Cestující se novou tramvají zatím nesvezli, kvůli problému s pantografy je navíc pozastaven i zkušební provoz bez cestujících. Kvůli problémům ale dostane dopravní podnik na tyto nízkopodlažní tramvaje delší záruku. „Byl uzavřen dodatek smlouvy, který zlepšuje podmínky dopravního podniku. Záruka se zvyšuje ze 24 na 31 měsíců,“ řekl Březina.

Původní smlouva počítala s tím, že první tramvaje přijdou do provozu už v roce 2009. Série problémů ale dodávku oddalovala. Stejný typ tramvaje přitom dodává Škoda i do lotyšské Rigy, kde už vozí cestující.

Škoda 15T ForCity má být první tramvají v Praze, která má v celé délce nízké podlahy. Motory jsou umístěny přímo na kolech. Oproti starším tramvajím 14T jsou podvozky částečně otočné, jízda by tak měla být klidnější, tišší a také by nové tramvaje neměly tolik opotřebovávat koleje. V tramvajích 15T budou sedačky z tvrzené překližky, které mají odolávat vandalům.

Veletrh Transport a logistika v Brně
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší