John a Vondra chtějí vojenské policii umožnit odposlechy

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) chystají novelu zákona o policii, která má vojenské policii umožnit pořizovat odposlechy podezřelých osob a získávat citlivé informace o telefonních hovorech tak, aby měla stejné pravomoci jako Policie ČR. Takové kompetence přitom nemají ani tajné služby, které se jich opakovaně dožadují. Při vyšetřování zločinů či přečinů vojáků, kdy bylo potřeba nasadit odposlechy a využít operativní techniku, mohli dosud vojenští policisté pouze požádat policejní vyšetřovatele o součinnost. Informaci přinesl deník Právo.

„Vojenská policie je víceméně bezzubá a nedokázala vyšetřit očividné krádeže. Vrabci na střeše si cvrlikali o cinknutých armádních zakázkách, v kterých jsme přicházeli o miliardy, a vojenská policie v nich zatím selhávala,“ řekl Právu John.

Rozšíření pravomocí vojenských policistů se ale nelíbí opozici. „Pokud si vojenská policie bude moci v podstatě dělat, co chce, tak to nebude dobré kvůli bezpečnosti. Mohou také nastat chaotické situace, kdy obě složky budou pracovat na jednom případu. Proto nic podobného podporovat nebudu,“ reagoval předseda bezpečnostního výboru Sněmovny František Bublan (ČSSD). Současná úprava je podle něj dostačující.

Bývalý zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb, kterého vláda mezitím odvolala, ministerstvu v připomínkovém řízení napsal, že považuje za nepřijatelné, aby vojenská policie získala stejné pravomoci jako Policie ČR, když stačí, aby vojenští policisté požádali o pomoc kriminalisty. Po té, co vnitro do důvodové zprávy napsalo, že vojenská policie bude sledovat pouze v místech, kam sahají její pravomoci, Kocáb od připomínek odstoupil.

Vojenská policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod